Нов скок в цените на горивата у нас

Според собственици на бензиностанции покачването на цените е свързано с последните събития в Близкия изток

0
14
Снимка: IADE-Michoko/Pixabay
Снимка: IADE-Michoko/Pixabay

Цените на горивата в България отново отбелязват рязък скок. Литър дизел или бензин достигна близо 2 лева и 50 стотинки, като разликата между двата продукта е минимална. Повишението на цените е настъпило през последната седмица, а прогнозите сочат, че тенденцията ще продължи. Основният въпрос е какво е предизвикало това поскъпване и дали има спад в потреблението.

Илия Иванов от Русе, който управлява товарен микробус, споделя пред „БНТ“, че месечните му разходи за гориво надхвърлят 1000 лева. С нарастването на цените на дизела, той е принуден да ограничи пътуванията си, което се отразява на бизнеса му. По негови думи, увеличаването на разходите и намаляването на приходите затрудняват планирането на бъдещите разходи.

В момента цената на литър дизел в Русе е около 2.30 лева, а бензинът струва със стотинка по-малко. От началото на септември, горивата в града са поскъпнали с 10 стотинки.

Според Венцислав Пенгезов, собственик на бензиностанция, покачването на цените е свързано с последните събития в Близкия изток, които са породили очаквания за ескалация. Той обяснява, че факторите, влияещи на цената на петрола, са както икономически, така и политически и природни. Икономически, няма ясни основания за увеличението на цените, тъй като щатската икономика показва слаби резултати, лихвите там са високи, а имотният пазар в Китай има проблеми. Германия, като най-голямата икономика в ЕС, също отчита слаби резултати, което води до по-ниско потребление. Освен това, политиката на ОПЕК, която контролира петролните квоти, също оказва влияние. Пенгезов допълва, че ако Русия не надвишаваше квотите си за износ, цената на барел щеше да бъде още по-висока.

Въпреки по-високите цени през последните дни, експертите в сектора отбелязват, че горивата са значително по-евтини спрямо същия период на миналата година.

Издирва се майка на две деца от София: Помогнете да я открием!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments