До 15 ноември: Подгответе автомобила си за зимния сезон с подходящи гуми

Зимните гуми предлагат много предимства, особено когато температурите паднат под 7°C.

0
12
Зимни гуми
Зимни гуми. Снимка: Pixabay

Остава точно месец до началото на зимния сезон за всички шофьори, и подготовката на автомобилите за зимните условия става все по-необходима. До 15 ноември, всеки водач на моторно превозно средство трябва да се увери, че автомобилът му е подходящо оборудван за зимата. Една от най-важните стъпки в този процес е смяната на гумите, за да се гарантира безопасността по време на зимните месеци.

Какви гуми да изберем за зимата?

Изборът на правилните гуми е от съществено значение за поведението на автомобила на пътя. Пред „БНТ“ търговският представител Марин Сираков заяви, шофьорите трябва да се съобразяват с метеорологичните условия. Той подчертава, че използването на зимни и летни гуми според сезона е критично за безопасността, тъй като температурните амплитуди в България могат да бъдат значителни – през зимата температурите падат до много ниски стойности, докато през лятото се наблюдават високи температури.

Той напомни, че зимните гуми са проектирани със специфична каучукова смес, която остава по-мека при ниски температури, което подобрява сцеплението на снега и леда, докато летните гуми се втвърдяват и губят ефективност при подобни условия.

Какво да очакваме от цените на гумите?

По отношение на цените тази година, Сираков отбелязва, че няма значително повишение, като разликите са в рамките на плюс два до три процента. Среден клас гуми би струвал около 600-700 лева за комплект, включително монтаж. Това леко увеличение не е драстично и остава в рамките на очакваното, особено предвид инфлацията.

Ползата от зимните гуми

Зимните гуми предлагат много предимства, особено когато температурите паднат под 7°C. Те имат специфичен дизайн на протектора с дълбоки канали и множество ламели, които увеличават сцеплението върху сняг, лед и мокри настилки. Също така, тяхната по-мека гума позволява на автомобила да запази стабилност при ниски температури, което значително намалява спирачния път – нещо изключително важно за избягване на катастрофи през зимата.

Зимните гуми също така подобряват управлението на автомобила при трудни условия като кал, сняг и лед. Според изследвания, при движение по снежна настилка с летни гуми, спирачният път може да бъде до двойно по-дълъг в сравнение със зимни гуми. Това прави инвестицията в зимни гуми не само полезна, но и необходима за гарантиране на сигурността.

Поддръжка на гумите

Освен избора на правилни гуми, налягането в тях трябва да се следи редовно, особено през зимата, когато ниските температури могат да го понижат. Сираков напомня, че правилното налягане е ключово за поддържането на оптимално сцепление и износване на гумите. Редовната проверка на налягането ще помогне за по-добро представяне на гумите и удължаване на техния живот.

Подготовката за зимния сезон не е просто задължение, а важна стъпка към осигуряване на безопасността на пътя, както за шофьора, така и за останалите участници в движението.

Съпругът на издирваната Биляна: Получила е паник атака и оттогава никой не я е виждал

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments