Румен Радев: Военновъздушните сили заслужават пълна подкрепа и ресурсно обезпечаване

На Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили държавният глава почете загиналите за Родината летци

0
16
Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Президентство

„Очаквам комисията от Министерството на отбраната, разследваща трагичния инцидент в авиобаза „Граф Игнатиево“, да анализира задълбочено не само организацията и подготовката на полетите във формированието на Военновъздушните сили, но и да направи анализ на съответствието между заповяданото ниво на способности, съгласно регламентиращите документи и целите за способности за НАТО от една страна и тяхното всестранно осигуряване от друга страна“.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, помолен да коментира темата. На Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили държавният глава и върховен главнокомандващ Румен Радев почете загиналите за Родината летци пред Паметника на българския летец в столицата.

„Благодаря на всички хора със сини пагони за тяхната всеотдайност и професионализъм, с които отстояват въздушния суверенитет на страната, благодаря им, че винаги по време на кризи и бедствия те са до народа си“. 

Радев заяви, че политическите вмешателства, опитите за вменяване на отговорност и искане на оставки, докато работят комисиите за разследване на трагичния инцидент в авиобаза „Граф Игнатиево“ са най-малкото неетични и неморални. По думите му такива трагедии се случват и в страните около нас, и дори в най-модерните високотехнологични военновъздушни сили. Радев допълни, че летателната дейност, особено в изтребителната авиация, е високорискова и изключително сложна и изисква не само умело ръководство от страна на командния състав по планирането и организирането на тази дейност, но и нейното всестранно осигуряване.

„Очаквам да се установи тази отговорност по цялата командна верига нагоре, включително съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили, където ясно са разписани отговорностите по непосредственото ръководство, планирането, изграждането и осигуряването на необходимите способности“.

Радев добави, че е редно и Комисията по отбраната в Народното събрание също да вземе отношение, като се произнесе по трагичния инцидент със своя проверка и съдейства за осигуряването на нужните условия за българските летци и техните командири.

В отговор на журналистически въпрос държавният глава заяви, че настоящият състав на Висшия съдебен съвет, с всичките си действия дотук, не вдъхва доверие нито в професионалните среди, нито в обществото.

„Този ВСС няма легитимност да избира главния прокурор на Република България“.

Помолен за коментар за действията на Министерството на вътрешните работи по отношение на купения вот президентът посочи, че организацията на тази дейност е в правомощията на ресорния министър. Той допълни, че за резултатите от ефективността на неговата работа ще се съди след изборите. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments