САЩ дават на Израел 30 дни да увеличи помощта за Газа или ще намали военната си подкрепа

Писмото, изпратено в неделя, е най-силното известно писмено предупреждение от САЩ към техния съюзник

0
9
Знамена на САЩ и Израел
Знамена на САЩ и Израел. Снимка: : Pixabay

САЩ изпратиха писмо до Израел, в което дават на страната 30 дни, за да увеличи достъпа на хуманитарна помощ до Газа, в противен случай рискуват да бъде прекратена част от американската военна помощ, съобщава „BBC“.

Писмото, изпратено в неделя, е най-силното известно писмено предупреждение от САЩ към техния съюзник и идва на фона на новата израелска офанзива в северната част на Газа, която според съобщенията е причинила голям брой цивилни жертви.

В писмото се казва, че САЩ са дълбоко загрижени за влошаването на хуманитарната ситуация, като се добавя, че през миналия месец Израел е отказал или възпрепятствал близо 90 % от хуманитарните движения между северната и южната част на Газа.

Израел разглежда писмото, съобщи израелски служител, като добави, че страната „приема този въпрос сериозно“ и възнамерява да „разгледа изразените опасения“ с американските си партньори.

Преди това Израел е заявявал, че се насочва към бойци на Хамас в северната част на страната и не спира влизането на хуманитарна помощ. В понеделник израелският военен орган, отговарящ за управлението на пропускателните пунктове в Газа, Когат, заяви, че 30 камиона с помощи от Световната програма за прехрана са влезли в северната част на Газа през пропускателния пункт Ерез. Това сложи край на двуседмичен период, през който ООН заяви, че в северната част на Газа не е доставяна никаква хранителна помощ, а за 400 000 палестинци там липсват основни за оцеляването им продукти. Служител на ООН изтъкна, че Газа се намира в състояние на „постоянно извънредно положение“.

Антоан Ренар, ръководител на Световната продоволствена програма (СПП) в окупираните палестински територии, заяви пред информационна агенция АФП, че хората в северната част на територията „разчитат единствено на помощи“ и на практика нямат достъп до прясна храна, освен тази, която се осигурява от агенциите на ООН. САЩ са най-големият доставчик на оръжие за Израел и израелската армия разчита в голяма степен на доставените от САЩ самолети, управляеми бомби, ракети и снаряди за водене на войната срещу Хамас в Газа през последната година.

Писмото на САЩ до израелското правителство – чието съдържание вече е потвърдено от Държавния департамент – беше съобщено първо от уебсайта Axios. То е подписано от държавния секретар Антъни Блинкен и министъра на отбраната Лойд Остин. Ето какво се казва в него:

„Сега пишем, за да подчертаем дълбоката загриженост на правителството на САЩ за влошаващата се хуманитарна ситуация в Газа и да потърсим спешни и устойчиви действия от страна на Вашето правителство през този месец, за да обърнем тази траектория.“

В него се посочва, че израелските заповеди за евакуация са принудили 1,7 млн. души да навлязат в тесния крайбрежен район Ал-Маваси, където са изложени на „висок риск от смъртоносна зараза“ поради изключителна пренаселеност, и че хуманитарни организации съобщават, че нуждите им за оцеляване не могат да бъдат задоволени.

„Особено сме загрижени, че неотдавнашните действия на израелското правителство – включително спирането на търговския внос, отказът или възпрепятстването на почти 90% от хуманитарните движения между северната и южната част на Газа през септември, продължаването на обременителните и прекомерни ограничения за двойна употреба и въвеждането на нови проверки и обременителни изисквания за отговорност и митнически изисквания за хуманитарния персонал и пратките – заедно с нарасналото беззаконие и грабежи – допринасят за ускореното влошаване на условията в Газа“, се добавя в доклада.

В писмото се казва, че Израел „трябва да започне сега и в рамките на 30 дни“ да предприеме редица конкретни мерки за увеличаване на доставките на помощи, като се добавя, че неуспехът може да има „последици за политиката на САЩ“.

В писмото се цитират законите на САЩ, които могат да забранят военна помощ за държави, които възпрепятстват доставката на американска хуманитарна помощ.

В него се казва, че Израел трябва да „увеличи всички форми на хуманитарна помощ в Газа“ преди зимата, включително като позволи на минимум 350 камиона на ден да влизат през четирите основни пропускателни пункта и нов пети пропускателен пункт, както и да позволи на хората в Ал-Маваси да се придвижват във вътрешността на страната.

Той също така призовава Израел да прекрати „изолацията на северната част на Газа“, като потвърди, че няма да има „израелска правителствена политика на принудителна евакуация на цивилни“ от север на юг.

На пресконференция във Вашингтон във вторник говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви пред репортери, че писмото е „частна дипломатическа комуникация, която не възнамерявахме да правим публично достояние“. Той подчерта:

„Министърът [Блинкен] заедно с министъра Остин сметнаха, че е уместно да дадат ясно да се разбере на правителството на Израел, че има промени, които те трябва да направят отново, за да видят, че нивото на помощта, която достига до Газа, отново се повишава.“

Милър отказа да спекулира какви последствия може да има за Израел, ако не увеличи достъпа на хуманитарна помощ. Той обаче отбеляза:

„Получателите на американска военна помощ не отказват произволно или възпрепятстват предоставянето на американска хуманитарна помощ. Такъв е просто законът и ние, разбира се, ще го спазваме. Но надеждата ни е, че Израел ще направи промените, които очертахме.“

И също така заяви, че 30-дневният срок не е свързан с предстоящите президентски избори в САЩ на 5 ноември, като каза, че е „подходящо да им се даде време да работят по различните въпроси“.

Израел и преди е настоявал, че няма ограничения за количеството помощи или хуманитарна помощ, които могат да бъдат доставени в и през Газа, и обвинява агенциите на ООН, че не успяват да разпределят доставките. Той също така обвинява Хамас в кражба на помощи, което групировката отрича.

Преди сухопътната офанзива на Израел в южния град Рафах в Газа през май президентът Джо Байдън спря за първи път една пратка с 2000 и 500-килограмови бомби, като се опита да го разубеди от тотална атака. Американският президент обаче веднага се сблъска с ответна реакция от страна на републиканците във Вашингтон и от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, който изглежда сравни това с „оръжейно ембарго“. Преустановяването беше частично отменено през юли и не беше повторено.

По-рано във вторник Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) предупреди, че семействата в северната част на Газа са „изправени пред невъобразим страх, загуба на близки, объркване и изтощение“ заради израелската офанзива, започнала преди 10 дни.

Израелските военни твърдят, че за трети път са изпратили танкове и войски в град Джабалия и градския бежански лагер, за да изкоренят бойците на Хамас, които са се прегрупирали там. Групата е наредила на жителите на Джабалия, както и на съседните Бейт Лахия и Бейт Ханун, да се евакуират в „хуманитарната зона“ Ал-Маваси.

Според ООН около 50 000 души са избягали в град Газа и други северни части. За много от тях обаче е опасно да напуснат домовете си или не могат да ги напуснат, защото са болни или инвалиди.

Халид, жител на Джабалия, чиито разкази за изминалата година са включени в нов документален филм на „BBC“, заяви в гласова бележка, че той и семейството му живеят в страх от една седмица. Ето какво споделя мъжът:

„Казаха ни да отидем на юг, но не можахме, защото израелската армия е обградила района или с глинени барикади, или с помощта на квадрокоптерни дронове. Не можем да се движим, твърде трудно е.“

Той продължава:

„В същото време заради интензивните бомбардировки живеем в постоянен терор. Дъщеря ми се разболя и има температура. Цялото ѝ тяло се тресе от страх заради звука от бомбардировките и не знам какво да правя с нея. Дори не мога да я заведа в болницата.“

Ръководената от Хамас агенция за гражданска защита на Газа съобщи, че нейните служители са открили телата на 42 души, убити от израелски въздушни и артилерийски удари в Джабалия и съседните райони във вторник. Съобщава се, че сред тях са 11 членове на едно и също семейство, почти всички жени и деца, чийто дом е бил разрушен при въздушен удар през нощта.

Във вторник израелските военни съобщиха, че през изминалия ден техните войски са убили „десетки терористи“ в района на Джабалия. В понеделник израелски групи за защита на правата на човека предупредиха за това, което нарекоха „тревожни признаци, че израелските военни започват тихо да изпълняват генералския план“, като повториха широко разпространените палестински опасения.

Спорният план предвижда насилствено прехвърляне на всички цивилни в северната част на страната, последвано от обсада на останалите там бойци на Хамас, за да бъдат принудени да се предадат и да бъдат освободени израелските заложници.

Израелските военни отричат да го изпълняват, като твърдят, че само „извеждат цивилните от опасност“.

Израел започва кампания за унищожаване на Хамас в отговор на безпрецедентното нападение на групировката в южната част на Израел на 7 октомври 2023 г., при което са убити около 1200 души, а други 251 са взети за заложници.

Оттогава досега в Газа са убити над 42 340 души, по данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването на територията.

Съветът за сигурност на ООН изразява „силна загриженост“ за миротворците си след израелски нападения

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments