Октомврийската суперлуна се съчетава с комета в специален нощен спектакъл

Третата от четирите суперлуни тази година ще бъде на 357 364 километра от нас в сряда вечер, поради което ще изглежда още по-голяма и по-ярка, отколкото през август и септември

1
508
Суперлуна.
Суперлуна. Снимка: Пиксабей

Октомврийската суперлуна е най-близката до Земята за тази година и се съчетава с комета в рядко срещано нареждане на звездите „две за едно“, пише „Асошиейтед прес“. Третата от четирите суперлуни тази година ще бъде на 357 364 километра от нас в сряда вечер, поради което ще изглежда още по-голяма и по-ярка, отколкото през август и септември. То ще достигне пълната си лунна фаза в четвъртък.

По стечение на космическата съдба в съседство се намира комета. Открита през миналата година, кометата Цучиншан-Атлас сега се откроява в Северното полукълбо, след като порази звездобройците в Южното полукълбо.

Лунната светлина ще размие част от опашката на кометата, но все пак си струва да я погледнете след залез слънце, обясни Бил Кук от НАСА. В свой имейл той добави:

„Повечето астрономи ненавиждат пълнолунието, защото ярката му светлина пречи на наблюдението на други обекти. Така че ни е малко трудно да се изказваме поетично за него, дори и да е най-голямата суперлуна за 2024 г.“

По-добре хванете кометата, тя може никога да не се появи отново на нашето небе, посочва изданието. Но не се притеснявайте, ако пропуснете суперлуната в четвъртък. Четвъртата и последна суперлуна за годината ще изгрее на 15 ноември.

Какво прави луната толкова супер?

По-скоро популярен, отколкото научен термин, суперлуната се появява, когато пълната лунна фаза се синхронизира с особено близко обикаляне около Земята. Обикновено това се случва само три или четири пъти в годината и то последователно, като се има предвид постоянно променящата се овална орбита на Луната.

Суперлуната очевидно не е по-голяма, но може да изглежда така, макар че според учените разликата може да е едва забележима.

Как се сравняват суперлуните?

Тази година има четворка суперлуни. Тази през август беше на разстояние 224 917 мили (361 970 км). Септемврийското беше близо 3000 мили (4484 километра) по-близо през нощта на 17 септември срещу следващата сутрин. През тази нощ се разгърна и частично лунно затъмнение, видимо в голяма част от Северна и Южна Америка, Африка и Европа, тъй като сянката на Земята падна върху Луната, наподобявайки малка хапка.

Октомврийската суперлуна е най-близката за годината на разстояние 222 055 мили (357 364 км) от Земята, следвана от ноемврийската суперлуна на разстояние 224 853 мили (361 867 км).

Какво има в нея за мен?

Учените посочват, че само най-внимателните наблюдатели могат да забележат фините разлики. По-лесно е да се открие промяната в яркостта – суперлуната може да бъде с 30% по-ярка от средната.

Тъй като САЩ и други държави засилват лунните изследвания със спускаеми апарати и евентуално с астронавти, Луната привлича по-ярко от всякога.

Космическа сонда на НАСА откри малка луна около астероид

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments