Експерти към ЕС: Увеличете разходите за научни изследвания до 220 млрд. евро или ще загубите спрямо САЩ и Китай

Доклад, поръчан от изследователския отдел на EK, оценява разходите на Европа за научни изследвания и иновации спрямо геополитически съперници

0
20
Европейски съюз, флаг. ЕС. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

За да остане конкурентоспособен в световен мащаб, Европейският съюз трябва да увеличи следващия си бюджет за научни изследвания и иновации на 220 милиарда евро – повече от два пъти от сегашния размер, предупреждават група експерти в доклад, с който „Politico“ се запозна преди публикуването му, предава изданието.

Докладът, поръчан от изследователския отдел на Европейската комисия, оценява разходите на Европа за научни изследвания и иновации в сравнение с геополитически съперници, включително САЩ и Китай.

Повече инвестиции в програмата „Хоризонт Европа“ „не са субсидия или разход, а инвестиция в нашето бъдеще“, заявиха експертите, като поискаха двукратно увеличение на сегашните 95 млрд. евро, отпуснати за следващата програма от 2028 до 2034 г. Подобно рязко увеличение може да се окаже трудно за осигуряване, тъй като се засилва натискът седемгодишната парична банка на ЕС в размер на 1,7 трилиона евро да финансира нови приоритети като отбраната и изграждането на паневропейски шампиони.

В доклада, председателстван от бившия португалски министър на технологиите Мануел Хейтор, се посочват няколко области, в които пазарният дял на Европа намалява или е значително по-нисък от този на основните ѝ конкуренти, като например делът на ЕС в научните публикации, патентните заявки или публичните и частните инвестиции в научни изследвания. Ето какво се казва по-точно в доклада:

„В сравнение със САЩ, ЕС не успява да развие нови иновативни компании, които да се превърнат в световни гиганти. Освен това, и отчасти в резултат на това, ЕС е развил нежелани зависимости в някои критични технологии.“

Експертите изразяват съжаление, че политиците не са се отзовали на призива за увеличаване на разходите през 2017 г., което е довело до „неблагоприятни последици за европейската конкурентоспособност“. Те също така заявиха, че настоящият бюджет „е бил изчерпан, за да се финансират нови приоритети“. Стремежът на ЕС да развие производството на чипове в Европа – Законът за чиповете – беше една от програмите, която се опита да пренасочи част от парите от „Хоризонт“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в своите политически насоки обеща да постави научните изследвания и иновациите в центъра на европейската икономика.

Октомврийската суперлуна се съчетава с комета в специален нощен спектакъл

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments