Големият египетски музей частично отваря врати за посетители

Изграждан в продължение на над 20 години, на площ от 120 акра, близо до пирамидите в Гиза, Големият египетски музей ще може да покаже повече от 100 000 предмета

0
53
египетски музей, Тутанкамон
Снимка: Искра.бг

Дългоочакваният музей, в който се съхранява най-голямата колекция от древноегипетски артефакти в света, отвори вратите на някои от галериите си за посетители, съобщи „BBC“.

Изграждан в продължение на над 20 години, на площ от 120 акра, близо до пирамидите в Гиза, Големият египетски музей ще може да покаже повече от 100 000 предмета, включително съкровища от гробницата на фараона Тутанкамон. Безценната колекция на легендарния владетел все още не е изложена, но посетителите вече могат да видят различни предмети от онова време – от фараонски статуи до саркофази и мумифицирани тела.

Първоначално беше планирано музеят да бъде открит през 2012 г., но разходите, политическите сътресения, а по-късно и пандемията от COVID-19 доведоха до многократни забавяния.

До момента стойността на мегапроекта възлиза на над 1 млрд. долара. Частичното отваряне е пробно, след като миналата година бяха отворени основната зала и стълбището. Официалната дата на откриването предстои да бъде обявена.

Октомврийската суперлуна се съчетава с комета в специален нощен спектакъл

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments