Украйна: Зеленски представи нов „план за победа“

Планът съдържа 5 основни точки, които са в ръцете на съюзниците му, включително клаузи за присъединяване към НАТО и подкрепа с оръжия

0
42
Володимир Зеленски
Володимир Зеленски. Снимка: Скрийншот от видео

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски представи своя дългоочакван „план за победа“, призовавайки съюзниците на Украйна да предприемат спешни мерки за подкрепа на Киев, тъй като страната се намира в несигурна ситуация, предаде „Reuters“. Той изтъкна още, че това е начинът да се сложи край на войната с Русия през следващата година.

В момент, когато руските военни сили напредват на изток, а на хоризонта се очертава тежка зима, през която се очаква прекъсване на електрозахранването на много места в страната, Зеленски заяви пред парламента, че планът му съдържа пет основни точки, които са в ръцете на съюзниците му, включително клаузи за присъединяване към НАТО и подкрепа с оръжия. В замяна на това лидерът предложи да предостави ключова роля на Запада в разработването на природните минерални ресурси на Украйна и допълни, че украинските военни сили могат да засилят сигурността на НАТО и да заменят част от американските сили в Европа.

„Заедно с нашите партньори трябва да променим обстоятелствата, така че войната да приключи. Независимо от това какво иска Путин. Всички ние трябва да променим обстоятелствата по начин, който да принуди Русия да сключи мир,“, сподели Зеленски пред депутати и други високопоставени служители.

Украинският държавен глава, който упорито призовава за „справедлив“ край на войната, твърди, че планът му е необходим, за да принуди Кремъл да преговаря добросъвестно, макар че в речта си той призна, че някои съюзници виждат края на войната по различен начин.

„Чуваме думата „преговори“ от партньорите ни и думата „справедливост“ много по-рядко. Украйна е отворена за дипломация, но за честна дипломация,“, каза още той.

В плана му се предлага създаването на „цялостен неядрен пакет за стратегическо възпиране“ на територията на Украйна, който да защитава страната от заплахи от страна на Русия и да унищожи нейната военна мощ. Зеленски не предостави подробности, но подчерта, че проектът има допълнително секретно допълнение, което засега не може да разкрие. Той обясни, че предложението предвижда и ключова роля на Запада в инвестирането и съвместната защита на природните минерални ресурси на Украйна от руски атаки, както и ангажименти за следвоенно възстановяване на икономиката.

Според анализатори планът е сериозно изпитание за политическата воля на ключовите съюзници на Киев, които до момента са вложили много милиарди долари в оръжия в подкрепа на Украйна, като същевременно се съобразяват с опасенията за „ескалация“ на войната срещу държавата с най-големия ядрен арсенал в света, а именно Русия.

По повод изявлението на Зеленски НАТО заяви, че Украйна се готви за присъединяване, но не отправи покана за това. Междувременно Кремъл обяви, че е твърде рано да се коментира подробно въпросният план, но изтъкна, че Киев трябва да „изтрезнее“ и да осъзнае безсмислието на политиката, която провежда.

Зеленски обяви още, че военните усилия на Русия са били подкрепени севернокорейски трансфери на оръжия. По-рано тази година Западът и Украйна разкриха, че Иран е изпратил на Русия балистични ракети с малък обсег, което Москва отрече.

Жената на Николай Волев с емоционален Facebook пост: Моят живот, моята любов, моето щастие

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments