Съвети за родители: Как да изберат безопасни играчки за децата си

Защо безопасността на детските играчки е от решаващо значение и как родителите могат да предпазят децата си от инциденти

2
21
Родител, дете
Родител, дете. Снимка: МТСП

Инцидентът с 8-месечното бебе, което погълнало пластмасова играчка, е тревожен пример за това колко важно е да избираме безопасни играчки, съобразени с възрастта на децата.

„Играчките не трябва да имат дребни елементи или лесно да могат да се разглобяват на малки части, които могат да бъдат погълнати“, казва Габриела Руменова, създател на платформата „Ние, потребителите“. Тя подчертава, че всяка играчка трябва да премине строги тестове за безопасност преди да бъде пусната на пазара.

Какви са рисковете?

Според Руменова най-големите рискове за малките деца са свързани с наличието на дребни части и некачествени материали, които лесно могат да се отделят и да доведат до задавяне.

„Играчките за деца под 3 години преминават през специални тестове с уреди, които симулират детското гърло. Ако дребни части преминат през този отвор, това означава, че те са потенциално опасни“, обяснява тя. Търговците и производителите носят отговорност за спазването на тези стандарти.

„Всички участници във веригата – производителите, вносителите и продавачите на дребно – са отговорни за съответствието на играчките със стандартите за безопасност“, добавя Руменова. Родителите трябва внимателно да преглеждат информацията и символите на опаковките на играчките, за да се уверят, че продуктът е подходящ за възрастта на тяхното дете.

Какво да правим при съмнение за опасна играчка?

Ако родителите имат съмнение, че дадена играчка е опасна, те могат да подадат сигнал до съответните институции.

„В случай че се установи несъответствие със стандартите, родителите имат право да върнат продукта и да получат обезщетение“, обяснява експертът.

Как да избегнем рисковете?

„Най-добрият начин да се предпазим от рискови продукти е да избягваме изделия с неизвестен произход и да се уверим, че играчката отговаря на европейските стандарти за безопасност“, препоръчва Руменова. Тя подчертава значението на това търговците на дребно да не променят или закриват предупредителните етикети и знаци, за да не подвеждат клиентите.

Безопасността на детските играчки е приоритет както за родителите, така и за производителите и търговците. Съответствието с международните стандарти и внимателното следене на информацията на опаковките може да помогне за предотвратяване на инциденти. Родителите трябва да бъдат нащрек и да подхождат отговорно при избора на играчки за своите деца, за да осигурят тяхната безопасност.

Доцент Кунчев: Първите случаи на грип се очакват до няколко седмици

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments