ВСУ стартира проект за внедряване на изкуствен интелект в образованието

Над 120 участници ще преминат обучение по безопасно и етично използване на AI технологии в образователната среда

0
34
ВСУ „Черноризец Храбър“
ВСУ „Черноризец Храбър“. Снимка: Община Варна

На 21 октомври ВСУ „Черноризец Храбър“ ще открие проекта „Изкуственият интелект в образованието“, който е част от програмата „Младежки дейности 2024“ на Община Варна. Проектът цели да подпомогне преподаването и ученето чрез безопасно внедряване на AI технологии, както и да изследва етичните последици от тяхната употреба в академичната среда.

Обученията, които ще се проведат между 21 и 25 октомври, ще обхванат 120 педагогически специалисти, преподаватели и студенти. Лекциите и практическите занятия ще бъдат водени от Симеон Нгуен, директор на “Cyber360 Academy” и penetration tester. Основната цел е участниците да придобият знания и умения за работа с AI инструменти, които могат да бъдат интегрирани в различни учебни дисциплини.

AI в подкрепа на обучението

„Изкуственият интелект в образованието“ ще включва модули, фокусирани върху практическото приложение на AI, като ChatGPT, Gemini и DALL-E.

Основната цел е да помогнем на учителите и преподавателите да използват AI като помощен инструмент, без да го превръщат в заместител на традиционното обучение“, обяснява Нгуен. Според него внедряването на тези технологии може значително да обогати преподаването и ученето, като същевременно се отчитат етичните предизвикателства.

Етика и реални приложения на AI

Лекторът ще представи примери за успешно внедряване на изкуствен интелект в образованието, като ще анализира казуси и ще обсъди потенциалните рискове и техните решения.

„Важно е да се разгледат етичните последици от използването на AI в класната стая“, подчертава Нгуен, който има дългогодишен опит в IT индустрията и обучава специалисти как да се предпазват от киберзаплахи.

Този проект е резултат от предходни успешни инициативи на ВСУ „Черноризец Храбър“ в сферата на киберсигурността и модерните технологии. Въз основа на обратната връзка от участниците в минали обучения, университетът продължава да развива иновативни образователни проекти, които да подготвят своите възпитаници за бъдещето.

Предлага се 21% увеличение на учителските заплати, ще се приеме ли?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments