Засаждане на рози зад НДК в чест на донорите на органи

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ организира събитие за почит и признателност към донорите на органи

0
55
Розова градина зад НДК
Розова градина зад НДК. Снимка: Християн Гьошев

Днес от 17:00 часа в розовата градина зад Националния дворец на културата /НДК/ в София ще бъдат засадени шестнадесет рози в знак на почит към донорите на органи и техните близки. Инициативата е организирана от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ /ИАМН/ и има за цел да популяризира значението на донорството и трансплантацията в България.

Събитието, което ще се проведе за поредна година, ще събере трансплантирани пациенти, техните близки, както и представители на неправителствени организации и ИАМН. „Тази инициатива е начинът ни да покажем своята дълбока признателност към донорите и техните семейства, които са дали шанс за нов живот на други хора“, споделят организаторите.

Символ на признателност

Розовата градина зад НДК е създадена през 2020 г. по инициатива на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация, съвместно с Министерството на здравеопазването и ИАМН. Всяка година в нея се добавят нови рози – на брой, равен на броя на реализираните донорски ситуации през годината.

„Това е символ на благодарността на трансплантираните пациенти и техните близки към донорите и техните семейства“, коментират от ИАМН.

Смисълът на донорството

Донорството на органи дава възможност на хора с тежки здравословни проблеми да получат втори шанс за живот. Инициативата на ИАМН цели не само да изрази благодарност, но и да информира обществото за значението на донорството и да насърчи повече хора да се замислят за възможността да станат донори.

„Всеки донорски акт е израз на човешка доброта и състрадание, който може да промени животите на хора, очакващи трансплантация“, подчертават организаторите.

Доцент Кунчев: Първите случаи на грип се очакват до няколко седмици

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments