България и МАЕ подписват меморандум за енергийно сътрудничество преди зимния сезон

България ще подпише меморандум за сътрудничество с Международната агенция по енергетика за справяне с енергийните предизвикателства през зимния сезон

1
24
Владимир Малинов и Фатих Бирол
Владимир Малинов и Фатих Бирол. Снимка: МЕ

Министърът на енергетиката Владимир Малинов проведе двустранна среща с изпълнителния директор на Международната агенция по енергетика /МАЕ/ Фатих Бирол по време на конференция в Париж, посветена на ядрената сигурност на Украйна. Двамата обсъдиха предизвикателствата, пред които е изправена Европа с настъпването на зимния сезон и необходимостта от координирани мерки за осигуряване на енергийната сигурност.

„Европа е изправена пред редица предизвикателства, свързани с настъпването на предстоящия зимен сезон. От ключово значение е предприемането на единен подход за гарантиране на енергийната сигурност“, заяви министър Малинов по време на срещата.

Малинов и Бирол се съгласиха, че подготовката на Европа за зимата трябва да включва адекватно осигуряване на петрол, природен газ и електроенергия, като същевременно се вземат предвид очакваните дефицити в Украйна.

Подписване на меморандум за сътрудничество

До края на 2024 г. България и МАЕ ще подпишат Меморандум за сътрудничество, с който ще се засили партньорството в различни енергийни сектори. Това споразумение е част от усилията на България да се подготви за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/. Подписването на меморандума ще даде възможност на България да подобри енергийната си устойчивост и да разшири международното си сътрудничество в тази област.

Сътрудничество с САЩ и нови ядрени мощности

По време на визитата си в Париж, министър Малинов се срещна и с помощник-секретаря по международните въпроси на САЩ Андрю Лайт. Двамата обсъдиха разширяването на сътрудничеството по проекта за изграждане на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Проектът включва изграждането на 7-ми и 8-ми блок с помощта на консорциум между Уестингхаус Електрик Къмпани и Хюндай енджиниъринг енд къстръкшън.

Малинов и Лайт обсъдиха и възможностите за развитие на малки модулни реактори в България като част от усилията за увеличаване на енергийната гъвкавост на страната. Министър Малинов подчерта, че България ще разчита на подкрепата на Агенцията за търговия и развитие на САЩ /USTDA/ за реализацията на този проект.

Енергийна помощ за Украйна

Министър Малинов проведе разговори и с украинския министър на енергетиката Герман Галущенко. Основните теми на разговора бяха свързани с увеличаване на електропреносния капацитет на Украйна и възможностите за предоставяне на електроенергия от България на Украйна през зимния сезон. Освен това двамата министри обсъдиха сделката за продажба на реакторите от проекта АЕЦ „Белене“ на Украйна.

Започва номинирането за наградите „Червена линия“ за журналистика срещу корупцията

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments