Пренасочване в производството на млечни продукти: Какво се случва с маслото?

0
26
Масло
Масло. Снимка: Freepik.com

Експертите Преслав Райков и доц. Щерьо Ножаров обсъдиха причините за увеличението на цената на маслото и млякото в ефира на „NOVA“.

Преслав Райков обясни, че поскъпването на маслото е напълно логично и икономически обосновано. През последните няколко години, цената на маслото беше в процес на намаление, което доведе до спад в рентабилността за производителите. В резултат, много от тях започнаха да се пренасочват към производството на по-печеливши млечни продукти, като кашкавал и сирене. Тази промяна съвпадна с глобалното намаление на производството на мляко, което допълнително натисна цените нагоре.

Райков подчерта, че този процес е нормален за всеки продукт, произвеждан от суровина като млякото, тъй като от него се извличат няколко различни субпродукта. Пазарът решава къде да се насочат производителите за максимална печалба, подобно на примера с петрола, от който се произвеждат множество субпродукти.

Доцент Щерьо Ножаров добави, че млякото има множество алтернативни приложения, което кара производителите да се ориентират към тези продукти, които носят най-висока печалба. Освен това, цените на фуражите – основен фактор за производството на мляко – също са в процес на ръст, което ще се отрази на цените на всички продукти, произвеждани от мляко.

ВКС остави в сила решението за тежката катастрофа с три жертви през 2021 г. в Айтос

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments