Инспектор от РУ-Търговище обсъди с осмокласници агресията и управлението на тротинетки

Инспектор Бойко Янакиев от РУ-Търговище проведе превантивни беседи с осмокласници

0
134
Инспектор Бойко Янакиев
Инспектор Бойко Янакиев. Снимка: ОДМВР-Търговище

Инспектор Бойко Янакиев от „Детска педагогическа стая“ към РУ-Търговище проведе превантивни беседи с над 50 ученици от две паралелки осмокласници в Професионалната техническа гимназия „Цар Симеон Велики“ в града. Беседите, организирани в рамките на националната програма „Работа на полицията в училищата“, имаха за цел да създадат у младите хора модели за безопасно поведение и да ги информират за значението на толерантността в отношенията им.

Основни теми на беседите

Една от основните теми, обсъдена по време на срещите, беше агресията – както в нейните вербални, така и в нейните виртуални проявления. Инспектор Янакиев призова учениците да съхранят взаимното уважение и да избягват агресивното поведение в контактите си.

„Толерантността и уважението към съучениците ви са ключови за създаването на добър колектив в гимназията“, подчерта инспекторът.

Обсъдена беше и темата за различните изкушения, които младежите често срещат – като употребата на райски газ и вейпове /електронни цигари/, които могат да окажат вредно въздействие върху здравето им и да доведат до нарушения на законовите разпоредби.

Безопасно управление на електрически превозни средства

Интересът на учениците бе привлечен и от темата за безопасното управление на индивидуални електрически превозни средства /ИЕПС/. Инспектор Янакиев запозна младежите с основните правила за безопасност, базирани на Закона за движение по пътищата и наредбата на община Търговище, която влиза в сила този месец. Основните изисквания включват:

– Деца до 14 години нямат право да управляват ИЕПС.
– Младежите до 16 години могат да ги управляват само по велосипедната инфраструктура.
– Всички водачи на ИЕПС до 18 години са задължени да носят предпазна каска.
– Максимално допустимата скорост за ИЕПС на територията на община Търговище е 25 км/ч.

Срещите с инспектор Янакиев имат за цел да помогнат на учениците да изградят умения за безопасно поведение и разрешаване на конфликти. Те са част от националната програма „Работа на полицията в училищата“, която вече над 20 години помага на служителите на МВР да работят активно с подрастващите, за да създадат здравословна и безопасна училищна среда.

Доцент Кунчев: Първите случаи на грип се очакват до няколко седмици

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments