ЕК одобри нова помощ от 84 млн. евро за българските земеделци

Производителите на зърнени и маслодайни култури, както и земеделците, отглеждащи животни, ще получат финансиране

2
85
Фермер
Снимка: Pixabay

Европейската комисия /ЕК/ одобри отпускането на 84 млн. евро държавна помощ за българските производители на зърнени и маслодайни култури. Това решение представлява важна стъпка в подкрепа на земеделския сектор в България, предадоха от „БТА“. Комисията одобри и близо 85 млн. евро помощ за българските фермери, отглеждащи животни.

„Тази помощ е от решаващо значение за нашите производители, които се сблъскват с трудности, предизвикани от войната в Украйна“, посочват от Европейската комисия.

Финансова подкрепа за зърнопроизводителите

Основната част от помощта ще бъде насочена към производителите на пшеница, ечемик, рапица, царевица и слънчоглед. Това са култури, които имат стратегическо значение за селското стопанство на страната. Подкрепата ще помогне на фермерите да се справят с последиците от високите разходи за суровини и неблагоприятните пазарни условия.

„Ситуацията на пазара на зърно и маслодайни култури е особено тежка в резултат на войната“, коментира експерт от земеделското министерство.

Подкрепа за животновъдите

Освен производителите на зърнени култури, държавната помощ ще обхване и земеделците, които отглеждат дребни преживни животни, пчели, плодове и зеленчуци, маслодайна роза, лозя и тютюневи растения. Според решението, всеки фермер може да получи до 280 000 евро помощ до края на годината.

„Тази безвъзмездна помощ ще осигури необходимата стабилност за земеделците и ще им помогне да продължат производството си в тези предизвикателни времена“, добави представител на браншовата организация.

Важността на финансовата подкрепа

Одобрената помощ от Европейската комисия цели да подпомогне българските земеделци в справянето с икономическите предизвикателства, породени от конфликта в Украйна. Това е поредната мярка, насочена към поддържане на стабилността на аграрния сектор в страната.

„Подкрепата от страна на Европейската комисия е важна, защото земеделците са ключови за продоволствената сигурност“, обобщават анализатори.

България и МАЕ подписват меморандум за енергийно сътрудничество преди зимния сезон

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments