Жертва на незаконен улов в Дунав: Двуметрова моруна загуби живота си край Свищов

Най-вероятно е била една от последните останали от този вид в реката

2
177
Моруна, убита в река Дунав край Свищов
Моруна. Снимка: Facebook

Величествена мъжка моруна в разцвета на силите си и вероятно една от последните останали от този вид в Дунав е загубила живота си след като е станала жертва на незаконен улов.

Експерти от WWF и Дирекция на Природен парк „Персина“ са се опитали да спасят голямата моруна, уловена незаконно край Свищов.

„Направихме всичко възможно, но за огромно наше съжаление загубихме още една от критично застрашените от изчезване есетри. Есетровата риба беше внушителен мъжки екземпляр с дължина над 2 метра и вероятна възраст между 20-30 години. Възрастните есетри, като тази, са изключително силни животни. Но нараняванията, които рибата беше получила след улавянето, бяха твърде сериозни и несъвместими с живота“, коментират от WWF.

Моруна
Моруна. Снимка: Facebook

През есента моруните, особено едрите мъжки екземпляри като този, често навлизат в Дунав, за да презимуват в реката, изчаквайки ранната пролет в близост до местата за размножаване. В реката обаче тези огромни риби са много уязвими от бракониерство. Този случай е поредно доказателство за това, добавят от WWF. В последния си доклад, те споделят, че бракониерството все още е силно застъпено в региона и силно намалява възможностите за естествено възпроизводство на малкото останали диви есетрови риби.

ЕК одобри нова помощ от 84 млн. евро за българските земеделци

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments