БЕХ преведе 16 млн. лева за заплати на работещите в „Мини Марица-изток“

Средствата са отпуснати по разпореждане на министъра на енергетиката Владимир Малинов

0
362
"Мини Марица-изток" ЕАД
"Мини Марица-изток" ЕАД. Снимка: Facebook

По разпореждане на министъра на енергетиката Владимир Малинов „Български енергиен холдинг“ ЕАД /БЕХ/ преведе 16 млн. лева на „Мини Марица-изток“ ЕАД за изплащане на трудовите възнаграждения за месец септември. Средствата са част от заемното споразумение, подписано на 16 август 2024 г. между двете компании.

Заплати за септември

С този превод ще бъдат изплатени заплатите на работещите в „Мини Марица-изток“, което гарантира стабилността на минното предприятие в тежките икономически условия. През ноември се очаква нов превод в размер на 28 млн. лв., с който ще бъдат покрити възнагражденията за месец октомври.

„Тези мерки са ключови за осигуряване на нормалната работа на рудниците, които са важни за доставките през зимния сезон“, заяви министър Малинов.

Допълнително финансиране

През октомври 2024 г. „Български енергиен холдинг“ и „Мини Марица-изток“ подписаха ново рамково споразумение за финансиране в размер на 100 млн. лева. Това споразумение ще осигури необходимите средства за изплащане на трудовите възнаграждения и покриване на задълженията на компанията към държавния бюджет до 30 юни 2025 г.

„Финансовата подкрепа е от решаващо значение за бъдещата устойчивост на мините“, коментира представител на БЕХ.

Досегашни мерки

По-рано, през месеците юли и август, БЕХ предостави целево финансиране в размер на 56 млн. лв. за изплащане на заплати, социално осигуряване и други плащания. Това финансиране е част от рамково споразумение за заем в размер до 150 млн. лева, което включва средства както от БЕХ, така и от търговска банка, в която холдингът е съдлъжник.

„Осигурените средства ще гарантират безопасната експлоатация на мините и сигурността на доставките на енергия към потребителите през идната зима“, заключи министър Малинов.

ЕК одобри нова помощ от 84 млн. евро за българските земеделци

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments