Путин заплашва електропреносната мрежа на Украйна на фона на приближаващата зима

Украйна си е написала „домашното“, за да засили защитата, но сега спешно се нуждае от повече помощ за противовъздушната отбрана, коментира държавният глава

0
55
Володимир Зеленски
Володимир Зеленски. Снимка: НС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди в четвъртък, че третата зима на пълномащабна война с Русия заплашва да бъде опустошителна, пише „Politico“.

„Зимата наближава, затова трябва да се подготвим“, заяви той по време на съвместна изява в Брюксел с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. На нея той подчерта, че Украйна си е написала „домашното“, за да засили защитата, но сега спешно се нуждае от повече помощ за противовъздушната отбрана.

Зеленски е в града, за да представи т.нар. си план за победа пред лидерите на ЕС, които се събират на ключова среща на върха, за да обсъдят миграцията, както и войната в Украйна. Украинският лидер ще посети и Европейския парламент, като първо ще се срещне с председателя Роберта Мецола, а след това с лидерите на политическите групи. Зеленски заяви:

„По време на месеците без военна подкрепа производство на безпилотни летателни апарати и … системи за електронна война на Украйна помогна много. За това ни трябват пари и отчасти пари от руски активи“.

От първите дни на тоталната атака на руския лидер Владимир Путин срещу Украйна силите на Кремъл нанасят удари по украинската енергийна инфраструктура, повреждат енергийната система на страната и дават заявки за замразяване на Киев до подчинение по време на суровата източна зима.

„Нито една държава не може да работи без електричество, а 70 % от производствените мощности на електроенергийната система са унищожени“, заяви пред репортери топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел след пристигането си на срещата на върха.  Борел изтъкна:

„Предоставяме нови генератори, но новите генератори биват разрушавани през следващите дни – и трябва да спрем цикъла „те разрушават, ние поправяме.“

Министър-председателят на Естония Кристен Михал също предупреди за опасностите от войната в студено време:

„Зимата ще бъде много сурова в Украйна.“

Причината според него са многократните бомбардировки от страна на Русия на енергийната и отоплителната инфраструктура.

„Европа има възможност да помогне с износ на енергия, стоки, пари“, допълни Михал, като същевременно повтори призива на Естония всички страни от ЕС да отделят 0,25 % от своя БВП за помощ на Украйна.

Израелската армия вероятно е убила лидера на „Хамас“ Яхия Синуар

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments