Кампания на МЗХ и НССЗ разяснява възможностите за биоземеделие до 2024 година

Над 160 земеделски производители и студенти присъстваха на събитието в Пловдив

0
9
Биологично земеделие
Биологично земеделие. Снимка: Freepik.com

Министерството на земеделието и храните /МЗХ/, заедно с Националната служба за съвети в земеделието /НССЗ/, стартират информационна кампания за възможностите за подпомагане на биологичното земеделие.

Днес в Пловдив се проведе събитие на тема „Биологично земеделие – възможности за подкрепа на биологичните производители и финансово подпомагане“ в рамките на Стратегическия план за развитие на земеделието /СПРЗСР/ за периода 2023 – 2027 г. Заместник-министърът на земеделието Лозана Василева информира, че към момента 145 000 хектара земеделска площ са включени в системата за контрол на биологичното земеделие. Тя подчерта, че биологичното земеделие е един от основните приоритети на Министерството на земеделието, като през последните години се наблюдава постоянен ръст както на обработваемите площи, така и на броя на отглежданите животни.

На събитието бяха обсъдени основните принципи и нормативната уредба на биологичното производство, както и системите за контрол. Експерти от Министерството на земеделието, НССЗ и Държавен фонд „Земеделие“ представиха подробности относно прилагането на интервенциите в рамките на Стратегическия план, като акцентът беше поставен върху възможностите за финансово подпомагане, които ще бъдат на разположение до края на 2024 г.

Над 160 земеделски производители и студенти присъстваха на събитието, като имаха възможност да задават въпроси и да обсъждат казуси с експертите. Информационната кампания ще обхване общо 37 събития в различни региони на страната, включително 9 на областно и 28 на общинско ниво. Целта е да се повиши информираността за биологичното земеделие, да се разяснят нормативната база и възможностите за подпомагане, както и изискванията към производителите.

ЕК одобри нова помощ от 84 млн. евро за българските земеделци

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments