205 нови спортни площадки ще трансформират училищната среда в България

За тези дейности са предвидени над 50 млн. лева инвестиции

2
32
Спортна площадка
Спортна площадка. Снимка: Искра.бг

В 205 училища ще бъдат изградени нови спортни площадки на открито, а в други 171 образователни институции те ще бъдат изцяло обновени. За тези дейности са предвидени над 50 млн. лева инвестиции, съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на откриването на две нови спортни площадки в столичното 2. СУ „Емилиян Станев“. Едната от тях е за футбол, а другата – за волейбол и баскетбол.

Министърът подчерта, че за Министерството на образованието е важно съвременната учебна среда да се развива многостранно, като включва не само дигитализацията, но и подобряването на физическите условия с нови спортни съоръжения. Според него това е ключово, защото не само подпомага академичните успехи на децата, но и техния щастлив и здравословен живот в училище.

Новите игрища в 2. СУ ще бъдат използвани от над 1500 активно спортуващи ученици. Те са финансирани с около 300 000 лева по програмата на Министерството за изграждане и основен ремонт на спортни съоръжения в държавните и общинските училища за периода 2024 – 2027 г.

Допълнително, проф. Цоков съобщи, че е осигурено финансиране за изграждането на нови физкултурни салони в над 100 училища, а в други 66 ще бъдат извършени основни ремонти на съществуващите. Обновените съоръжения ще обслужват над 58 000 ученици.

Министърът подчерта, че спортът и физическата активност са ключови за всяко щастливо училище, като новите спортни пространства са от значение не само за часовете по физическо възпитание, но и за извънкласните занимания.

Учениците от 2. СУ участват и в три групи за спорт и изкуства по Националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“. Програмата предоставя възможност за развитие на таланти и умения чрез извънкласни занимания, което прави времето в училище по-приятно и ползотворно.

Освен това, програмата осигурява ресурси за привличане на външни треньори и специалисти от сферата на изкуствата, като учениците участват в различни събития, концерти и спортни мероприятия, където имат възможност да се срещнат с изявени личности от различни области.

На днешното събитие присъстваха д-р Ваня Кастрева, началник на РУО-София-град, кметът на район „Витоша“ арх. Зарко Клинков, както и родители, учители и представители на спортната общност.

Масово не е получено съобщение от системата BG-Alert

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] 205 нови спортни площадки ще трансформират училищната с… […]

trackback

[…] 205 нови спортни площадки ще трансформират училищната с… […]