Австрия затвори банка, свързана с Цветелина Бориславова

Една от причините - неизпълнение на мерки срещу пране на пари

0
280
Цветелина Бориславова
Цветелина Бориславова. Снимка: АКФ, Facebook

Финансовият надзор в Австрия затвори частната банка „European American Investment Bank AG“ /“Euram Bank“/ вчера следобед. Мотивите – неизпълнени критерии и опасения, че се перат пари, има непрозрачност на акционерите и нарушаване на банковите правила.

Цветелина Бориславова е един от дванайсетте мистериозни собственици на банката- това се твърди в разследване на местното списание „Профил“, направено през 2022 г. В същата година за първи път банката попада във фокуса на надзора. 2 години по-късно, в съобщение до медиите, разпространено вчера, не се споменават имена, но се открояват данни за „една от най-богатите българки“, която продължава да притежава 9,9% от акциите в банката. В австрийския закон е посочено, че акционери с акциии под 10 процента не подлежат на проверка от страна на надзора и не се изисква изрично разрешение за участие в банковата собственост. Собствениците на „Euram Bank“ са 12, като 11 от тях държат до максимум 9,9%, пише „Клуб Z“.

На 15 октомври банковите акционери са се събрали на извънредно заседание, за да решат за увеличаване на капитала с най-малко 25 милиона евро. Събранието, продължило приблизително 3 часа, не е по техен избор, а наложено на банката от австрийския финансов надзор с предизвестие, като ѝ нареди да повиши собствения си капитал с поне 25 милиона евро и да го осъществи в 14-дневен срок. Или – в противен случай – да се реши за прекратяване на дейността на финансовата институция и да я ликвидира сама.

Масово не е получено съобщение от системата BG-Alert

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments