Израелската армия вероятно е убила лидера на „Хамас“ Яхия Синуар

Синуар ръководи операциите на групировката в Газа от 2017 г.

0
29
Яхия Синуар
Снимка: Фейсбук

Израелските сили за отбрана вероятно са причинили смъртта на лидера на „Хамас“ Яхия Синуар по време на атака в Ивицата Газа, съобщиха двама израелски служители за “Politico” по-рано днес.

Синуар ръководи операциите на групировката в Газа от 2017 г., като се смята, че той е основният организатор на атаката, извършена на 7 октомври 2023 г., при която бойците отнеха живота на 1200 души в Израел.

Както е известно, Израел ликвидира политическия лидер на „Хамас“ Исмаил Хания в Техеран през юли, а след това уби и ръководителя на „Хизбула“ Хасан Насрала в Бейрут през септември, като безмилостно атакува подкрепяните от Иран врагове в региона.

„Ще стигнем до всеки терорист и ще го ликвидираме,“, заяви решително израелският министър на отбраната Йоав Галант, докато властите вземаха трупа за ДНК анализ.

Високопоставен израелски служител, който пожела анонимност, за да обсъди деликатната тема, сподели, че Синуар вероятно е бил убит. Той допълни, че смъртта му все още не е потвърдена, а израелските военни сили и разузнавателните служби на страната в момента се опитват да открият потвърждаващи доказателства.

Бившият началник на израелската агенция за сигурност „Шин Бет“ Яков Пери заяви пред “Politico”: „Получих обаждане. Те все още проверяват тялото. Това, което предизвиква най-голямо безпокойство е въпросът къде са заложниците?“.

Останалите израелски заложници, похитени от „Хамас“, са държани в близост до укритията на Синуар като защита, която да възпре Израел да се насочи към членовете на групировката. Опасенията са, че някои заложници може да са пострадали при атаката срещу лидера, както и че бойците на „Хамас“ ще отмъстят за смъртта му, ако тя бъде потвърдена, като убият пленниците.

Изявление на израелските сили за отбрана гласи: „В сградата, в която бяха ликвидирани терористите, нямаше признаци за наличие на заложници в района. Силите, които действат в района, продължават да действат с необходимата предпазливост“.

Урсула фон дер Лайен: Депортациите на мигранти ще се увеличат

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments