ВМС получи нови автономни подводни апарати от САЩ

Подводните апарати са предназначени за хидрографски изследвания в крайбрежната зона, като могат да работят на дълбочина до 1000 метра

0
19
UUV Teledyne Gavia
UUV Teledyne Gavia. Снимка: Teledyne Marine

Военноморските сили на България /ВМС/ получиха два нови автономни подводни апарата UUV „Teledyne Gavia“. Придобиването им се осъществи по програма на Министерството на отбраната на САЩ, която цели развитие на отбранителните способности на партньорите. Договорът беше сключен с българското Министерство на отбраната.

Подводните апарати са предназначени за хидрографски изследвания в крайбрежната зона, като могат да работят на дълбочина до 1000 метра. Те са подходящи както за научни изследвания, така и за нуждите на отбраната. Апарати са модулни и лесни за обслужване, а управлението им може да се осъществява от плавателни средства. Допълнителни апаратури и сензори могат да бъдат добавени за разширяване на функциите.

Новите апарати разполагат с мултибим Teledyne SeaBat T-20 и ехограф на морското дъно „Teledyne Benthos Sub Bottom Profiler“. Освен това, са снабдени със сонари за противоминна борба и модул за тренировки за противоподводна война. Високоточната навигация се осигурява от GPS приемник, инерциална навигационна система и доплеров лаг.

България е първата страна, която получава пълния пакет от модули на UUV „Teledyne Gavia“. В периода от 3 до 31 октомври, специалисти от компанията „Teledyne“ провеждат обучение за поддръжка и експлоатация на новите подводни апарати. Обучението включва теоретична част, практическа работа и тренировки на море. Курсът ще завърши с обучение по поддръжка на новопридобитата техника.

Хидрографските изследвания в крайбрежната зона са изключително важни за отбраната и науката. Те предоставят информация за състоянието на морското дъно, теченията и подводните структури. Тази информация е жизненоважна за безопасната навигация, строителството на морски съоръжения и поддържането на комуникационни кабели. Изследванията помагат и за защитата на морските граници, особено в райони с висок морски трафик.

При реална опасност: Ще получите ли съобщение от BG-Alert?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments