Забавянето на китайската икономика се задълбочава, сочат официалните данни

Това е второто поредно тримесечие, в което официалният показател за икономическия растеж на Китай спада под целевата стойност от 5%

0
12
Икономика, пари
Икономика, пари. Снимка: Factor I.N.

През третото тримесечие се наблюдава забавяне на китайската икономика, пише „BBC“. Китайската икономика се разширява с най-бавния темп от началото на миналата година, тъй като страната се бори да стимулира затихващия растеж, уточнява изданието.

На годишна база брутният вътрешен продукт /БВП/ се е увеличил с 4,6% през трите месеца до края на септември, по данни на Националното статистическо бюро на Китай. Това е по-малко от предходното тримесечие и под целта на правителството за тази година от около 5%.

Въпреки това цифрите са малко по-добри от очакванията на анализаторите. В същото време други официални данни, публикувани в петък, включително продажбите на дребно и фабричното производство, също надминаха прогнозите.

През последните седмици Пекин обяви редица мерки, целящи да подкрепят растежа. Това е второто поредно тримесечие, в което официалният показател за икономическия растеж на Китай спада под целевата стойност от 5%, което ще засили опасенията на правителството. Ето какво заяви пред BBC News бившият ръководител на отдела за Китай на Международния валутен фонд /МВФ/ Есуар Прасад:

„Целта на правителството за растеж за тази година сега изглежда сериозно застрашена.“

Той обясни:

„За да бъде постигната целта, ще е необходимо значително стимулиране на растежа през четвъртото тримесечие.“

Икономистът на Moody’s Analytics Хари Мърфи Круз обаче беше по-оптимистично настроен. Според него мерките за стимулиране на икономиката „вероятно ще я тласнат към целта от около 5% за годината“. Той бе категоричен:

Със сигурност е необходимо повече, ако официалните лица искат да се справят със структурните предизвикателства в икономиката.“

Официалните данни също така показаха, че цените на новите жилища са спаднали през септември с най-бързия темп от почти десетилетие, което показва, че спадът в сектора на недвижимите имоти се задълбочава.

„Пазарът на недвижими имоти изненадващо остава най-голямата спирачка за растежа на Китай“, коментира Лин Сонг, главен икономист за по-голям Китай в банковия гигант ING. По думите му:

„Малко вероятно е новите инвестиции да се възстановят съществено, докато цените не се стабилизират и запасите от жилища не намалеят… дотогава имотите ще останат значителен попътен вятър за растежа.“

По-рано в петък Китайската централна банка съобщи, че е провела среща, на която е призовала банките и другите финансови институции да увеличат кредитирането, за да подпомогнат растежа.

Миналия месец Китайската народна банка (КНБ) обяви най-големия пакет от мерки за стимулиране на икономиката на страната след пандемията, включващ големи намаления на лихвените и ипотечните проценти. Плановете включваха и помощ за западащия фондов пазар и мерки за насърчаване на банките да отпускат повече кредити на предприятия и физически лица.

Оттогава насам Министерството на финансите и други държавни органи представиха допълнителни планове, насочени към стимулиране на икономическия растеж.

Втората по големина икономика в света е засегната от редица предизвикателства, включително кризата с недвижимите имоти, както и от слабото доверие на потребителите и бизнеса.

Европейската централна банка отново намалява лихвените проценти

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments