Интернет измамите с кредити: Какво представлява новата схема?

Броят на сигналите и образуваните дела за подобни измами се увеличава рязко

1
20
Кредит
Кредит. Снимка: Freepik.com

Бум на сигналите и образуваните дела за измами при отпускане на кредити. За това алармираха от районната прокуратура в Стара Загора и МВР, които проведоха брифинг по повод разкрито криминално престъпление – измама при кандидатстване за кредити.

В брифинга участваха районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова, прокурорът Лъчезар Иванов, началникът на сектор “Измами” при ГДНП Златка Падинкова и главен инспектор Димитър Паскалев, който ръководи сектор “Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР-Стара Загора.

Те обясниха, че става въпрос за измама при отпускане на кредити на хора с лоша кредитна история. Прокуратурата съобщи, че броят на сигналите и образуваните дела за подобни измами се увеличава рязко. От началото на годината в Стара Загора са заведени 117 наказателни производства за измами.

Според Таня Димитрова, много от тези измами се извършват в интернет пространството, чрез публикуване на фалшиви оферти. Измамниците използват обяви, интернет платформи и мобилни приложения, за да въведат жертвите в заблуждение. Един от методите включва представяне на фалшиви брокери или банкови служители, които предлагат криптовалути или облекчени условия за кредити и кредитни карти. Също така, те предлагат автомобили за продажба или шофьорски книжки, като изискват капаро. Друга честа практика е предлагането на фалшиви туристически услуги.

Лъчезар Иванов обясни, че до момента са събрани доказателства за съпричастност на три лица, свързани с измамата за отпускане на кредити. Измамниците се свързват с лицето, което кандидатства по обявата, искат лични данни и сума, за която се кандидатства. Те изпращат договор за кредит, съдържащ данните на кредитоискателя, и изискват превеждането на определена сума за разглеждане на договора. След като получат парите, прекъсват всякаква комуникация.

На извършителите са повдигнати обвинения за измама в съучастие, за което законът предвижда наказание от 1 до 3 години лишаване от свобода. Потърпевшите са над 10 души.

„Грийнпийс“: Институциите са безсилни да спрат замърсяването от въглища

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments