Премиерът на Северна Македония: Вписването на българите в Конституцията и жп проектът са ключови

Премиерът на Северна Македония заяви, че все повече чужди дипломати приемат позицията, че българите трябва да бъдат включени в Конституцията на страната

0
147
Знаме на Северна Македония
Знаме на Северна Македония. Снимка: Pixabay

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски обяви, че все повече чужди дипломати започват да подкрепят позицията на Скопие по въпроса за вписването на българите в Конституцията на страната. Той сподели тези новини в интервю за местната телевизия „Сител“, като подчерта важността на този въпрос в контекста на присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз.

Мицкоски обясни, че след като българският парламент ратифицира споразумението за присъединяване на страната към ЕС, се засилва международната подкрепа за вписването на българите в Конституцията на Северна Македония. По думите му, тази стъпка е ключова за укрепването на двустранните отношения и изпълнението на условията за европейска интеграция.

В същото интервю Християн Мицкоски засегна и въпроса за жп Коридор 8, който свързва България и Северна Македония. Той заяви, че Северна Македония няма да продължи със строителството на третата фаза от железопътната линия на своя територия, докато България не завърши своята част от тунела и железопътната връзка с македонската инфраструктура. Това подчертава значимостта на проекта за регионалната свързаност и икономическото развитие на двете страни.

Мицкоски добави, че Скопие очаква активна ангажираност от страна на България по този проект, за да се осигури напредък в изграждането на важната транспортна връзка, която ще улесни икономическото сътрудничество и интеграция между двете държави.

Иван Демерджиев: Спецакциите срещу изборните нарушения са само PR ход

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments