Заради шарката при овцете: Засилен контрол на границите с Румъния и Гърция

Предприети са административни мерки, които забраняват придвижването и търговията с дребен рогат добитък

0
22
Овце в спорния имот
Овце в спорния имот. Снимка: Искра.бг

Заради огнища на шарка при овцете е въведен засилен контрол върху превоза на животни през българските граници с Румъния и Гърция, съобщи министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов в Луковит.

Министерството е предприело административни мерки, които забраняват придвижването и търговията с дребен рогат добитък. Министърът апелира за стриктно спазване на заповедите, като подчерта, че епизоотичната обстановка в съседни държави като Румъния и Гърция е много обострена. Тъй като тези страни са гранични с България, съществува риск от разпространение на болести у нас.

Министър Тахов добави, че се предприемат всички необходими мерки за ограничаване на заразата. В момента огнищата са локализирани в два района. Контролът е постоянен, а зоните са ясно обозначени – в радиус от три и десет километра. Той призова за дисциплина и отговорност от страна на стопаните. Вече е постъпила информация за порочни практики като купуване на болни животни от съседни държави. Министърът категорично заяви, че такива действия няма да бъдат толерирани. Държавата ще направи всичко възможно, за да предотврати разпространението на болестта.

Тахов подчерта, че всеки животновъд трябва да разбере сериозността на ситуацията и какво би означавала тя за епизоотичната обстановка в страната.

Карадимов: Двойно повече ИТ специалисти проверяват устройствата за машинно гласуване за изборите

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments