Стартират 5G проекти за здраве и мобилност с европейско финансиране от 12 млн. евро

Четири 5G проекта с български участници получават финансиране от 12 млн. евро по Механизма за свързване на Европа

1
16
Евро, пари
Евро, пари. Снимка: Pixabay

Четири 5G проекта с участници от България ще бъдат финансирани с 12 млн. евро по линия на Механизма за свързване на Европа, съобщи министърът на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова. Проектите са насочени към детското здравеопазване, автоматизираната мобилност и дигиталната свързаност.

5GEDGE4HEALTH: Модернизиране на здравеопазването чрез 5G в област Бургас

Проектът 5GEDGE4HEALTH, който ще получи 3,2 млн. евро финансиране, включва изграждането на 5G инфраструктура в 34 отдалечени населени места в област Бургас, където липсват педиатри. В проекта участват Виваком България ЕАД, Община Бургас, университет „проф. д-р Асен Златаров“ и Югоизточен дигитален иновационен хъб.

Този проект ще свърже Координационно-консултативния център по телемедицина в новоизграждащата се болница „Св. Анастасия“ в Бургас с отдалечените населени места. Ще бъдат създадени стационарни здравни центрове в 10 населени места, докато в останалите 24 ще функционират специализирани 5G линейки за дистанционни консултации и спешна помощ.

5G TRACKS: Непрекъснато 5G покритие по транспортните коридори

Проектът 5G TRACKS, финансиран с 4,5 млн. евро, ще осигури непрекъснато 5G покритие за свързана и автоматизирана мобилност по коридора Ориент/Източно-Средиземноморски, който свързва Гърция, България и Турция. В проекта участват Виваком България ЕАД и Агенция „Пътна инфраструктура“. Проектът ще подобри мобилността и сигурността по важния транспортен коридор.

5G SAMITEA: Модернизация на летище София с 5G мрежа

Проектът 5G SAMITEA, в който участват А1 България ЕАД и летище София, ще бъде финансиран с 3,9 млн. евро. В рамките на проекта ще се изгради 5G частна и публична мобилна мрежа на летището, която ще осигурява комуникационни услуги и ще подпомага органите за сигурност в критични ситуации. Тази мрежа ще предоставя достъп на полиция, пожарна, бърза помощ и други ключови звена за реакция.

BDGS: Проучване на балканския цифров портал

Четвъртият проект, BDGS – Balkans Digital Gateway Study, ще бъде финансиран с 340 940 евро и е насочен към проучване за създаване на балкански цифров портал с висок капацитет, свързващ Атина, София, Скопие и Букурещ. Проектът ще анализира възможностите за подобряване на трансграничната свързаност и ще създаде стратегия за достъп до опорна цифрова свързаност в региона.

Евросъветът призовава за спешни мерки срещу високите цени на тока в Югоизточна Европа

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Стартират 5G проекти за здраве и мобилност с европейско… […]