The Independent: Ето кои са 5-те български ски курорта за евтини зимни почивки

Богатството от ски курорти в Европа привлича туристи от цял ​​свят

4
63
Скиор, ски
Снимка: Pixabay

Богатството от ски курорти в Европа привлича туристи от цял ​​свят, като много от тях година след година се връщат по склоновете на известни планински вериги като Алпите и Доломитите. Докато планините на Франция, Италия, Швейцария и Австрия се превърнаха в едни от най-търсените ски дестинации в света, все повече и повече хора изследват различни места в опит да спестят пари. Една страна се отличава с добрите си курорти с писти, които се харесват на начинаещисемейства и страхотна достъпност.

Българските курорти може да не са толкова многобройни, колкото тези във Франция, но цените не са толкова високи, а и България си е изградила репутацията, че предлага добро време за по-малко пари, независимо дали туристите са на пистите, в ресторантите или в самия хотел. От по-известните до по-малко популярните, британският ежедневник „The Independent“ е събрал най-добрите курорти в страната.

Банско
Банско. Снимка: Министерство на туризма

Банско

Разположен в южната част на страната, в подножието на Пирин планина, Банско е планински град с малък лабиринт от криволичещи улици, облицовани с каменни сгради с теракотени покриви, осигуряващи отличителен планински стил с български, а не алпийски привкус. Градът си създаде репутация на най-добрия ски курорт в България с добавянето на кабинков лифт в началото на 2000-те години, което доведе до откриването на сегашна мрежа от 14 лифта и около 75 км писти.

Цените все още са точно толкова достъпни, колкото бихте се надявали да бъдат в България, но курортът положи усилия да промени репутацията си на „евтин и весел“, с постоянно повишаващи се стандарти в настаняването, предлагането на качествена храна и подобряването на общата инфраструктура на ски зоната.

Ски зоната включва писти за Световната купа като Томба и някои по-леки писти, подходящи за начинаещи, докато тези, които търсят развлечения извън пистите, могат да се насладят на жизнената атмосфера на града.

Боровец

К.к. „Боровец“

„Боровец“ е най-близкият /голям/ курорт до столицата София, разположен на 90 минути път с кола южно от летището. Разположен е до най-високата планинска верига в странатаРила планина, в подножието на високия близо 3000 метра връх Мусала. С общо 60 километра писти, „Боровец“ е малко по-малък от Банско и негов основен конкурент, но обикновено предлага по-дълъг сезон – завършващ чак през май – склонове с височина до 2500 метра и възможност за нощно каране на ски под прожекторите.

Както е сравнително стандартно в България, пистите са много по-подходящи за начинаещи и средно напреднали скиори – съответно около 24 км и 29 км. Ако отидете достатъчно високо ще намерите и някои трудни червени трасета около Ястребец.

Слизайки надолу по хълма и навлизайки в красивия център на града, „Боровец“ е смесица от „all inclusive“ курорт и малки барове, всички предлагащи страхотна стойност. Има възможност за зимни разходки и за 10-километрово ски бягане.

"Пампорово"
„Пампорово“. Снимка: Община Смолян, Архив

Пампорово

Специално построен курорт, разположен в норвежка смърчова гора близо до Пловдив, „Пампорово“ е популярна дестинация, известна със своите райони за начинаещи, където много летовници идват да учат или да усъвършенстват уменията си. Разположен на около 2000 метра височина, районът работи заедно със ски зона „Мечи чал“.

„Пампорово“ беше облагодетелстван от скорошни инвестиции в своята лифтова система и снегопочистване. Над 50% от пистите са подходящи за начинаещи, като само около 5 км писти в самото „Пампорово“ са подходящи за напреднали скиори. Но извънпистовите маршрути и пистите около връх Снежанка дават на експертите терен за изследване.

За щастие „Пампорово“ успя да запази цялата привлекателност на класически български курорт, с достъпни възможности за настаняване и хранене, както и евтини възможности за пиене.

Витоша
Снимка: Pixabay

Витоша

Витоша се намира само на няколко километра от София. Някои курорти и планини са изключително достъпни, в близост са до по-големи градове и наистина си заслужава да бъдат разгледани. Витоша е едно такова място, намиращо се близо до столицата и на около час път от „Боровец“. Разполага с около 20 километра писти, обслужвани от 7 лифта, 12 километра, от които са сини писти за начинаещи. Със само 2 км черни писти, това не е мястото, където да дойдете, ако сте експерт, въпреки че цените – от ски картите до напитките – са значителни по-ниски.

Мечи чал
Мечи чал. Снимка: Pamporovo Tourist Center, Facebook

Мечи чал край Чепеларе

Мечи чал край Чепеларе е малка местност, но има дълга ски история, като първото ски училище е открито там през 1954 г. От 2017 г. то си партнира с близкото Пампорово, за да предложи допълнителни 20 км писти до района, с наскоро добавени системи за правене на сняг, които осигуряват по-добро покритие на района и осигуряват сезон, който продължава до средата на април.

Пистите са основно разделени между нива за начинаещи и средно ниво, с малко възможности за напреднали или опитни скиори, освен няколко червени писти. Независимо от това, Мечи чал предлага писта с дължина 3 километра, която е една от най-дългите в страната. Курортът е добър избор за приятна почивка, тъй като градът е по-спокойна алтернатива на по-оживените български курорти.

При реална опасност: Ще получите ли съобщение от BG-Alert?

Абониране
Известие от
guest

4 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments