Жители на район ‘’Подуяне’’: Искаме парк! Нямаме въздух!

0
62
жк Левски Г в София
Ж.к "Левски Г". Снимка: Скрийншот от Google Earth

Днес жители на столичния район „Подуяне“ затвориха част от пътното платно на бул. „Владимир Вазов“. Причината за протеста е липсата на парк в квартала.

Протестиращите настояват за незабавни действия по изграждането на парк в ж.к. „Левски Г“. Според тях, районът е силно пренаселен, но няма нито един парк за отдих и детски игри.

Жителите на тази част на Подуяне вече са над 30 000 души и броят им продължава да расте заради непрекъснатото строителство на нови жилищни сгради. Въпреки това, липсват зелени площи, споделя Елеонора Ангелова, жител на квартала.

По време на протеста можеха да се видят различни послания като: „Кварталът на забравените“, „Искаме парк! Сега!“, „Нямаме въздух!“, „Омръзна ни само да си обсъждаме!“ и „Децата ни няма къде да играят!“. Жителите са категорични, че няма да спрат да настояват за промяна.

Подуене“ включва кварталите „Подуяне“, „Васил Левски“ (разделен на „Васил Левски“, „Левски-В“ и „Левски-Г“), „Хаджи Димитър“, „Стефан Караджа“, „Сухата река“ и „Малашевци“, както и Научно-производствена зона Хаджи Димитър (НПЗ Хаджи Димитър).

Граници на района са Владайската река на северозапад; ж.п. линията Централна гара – Подуяне на юг; на изток-югоизток ул. „Георги Спасов“, ул. „Витиня“, ул. „Стоян Попов“, ул. „528-ма“, ул. „Летоструй“, бул. „Източна тангента“ и бул. Ботевградско шосе“; а на североизток бул. „Владимир Вазов“ и границата на „Левски-Г“ и Малашевските гробища с район „Кремиковци“.

От годините жителите на кварталите в района се оплакват от липсата на достатъчно зелени площи. Това отказва най-вече младите семейства, които искат приветливи места, на които да разхождат своите деца. Липсата на растителност влияе негативно и на  атмосферния въздух, който в София така или иначе е доста замърсен заради интензивния трафик. 

Стартира дарителска кампания за децата на починалата Биляна Петрова

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments