Психолог: Лечението следродилна депресия често изисква медикаментозна терапия

Родителите трябва да бъдат подготвени за реалностите на родителството, което често включва безсънни нощи и изтощение

0
8
Бебешко мляко
Бебе. Снимка: Pixabay.

Следродилната депресия засяга много жени, но често остава незабелязана. Тя може лесно да бъде объркана с умора или изтощение. А зад тези симптоми може да се крие по-сериозно психично състояние. Психологът и фамилен терапевт Милена Ненкова от фондация „Същност“ сподели пред „Фокус“, това състояние може да се прояви още по време на бременността. То зависи от различни фактори като раждането и подкрепата на партньора.

Важно е хората около новите майки да наблюдават за симптоми като постоянна тъга, усещане за безнадеждност и загуба на интерес към бебето. Ако тези симптоми продължат дълго време и нещата не се подобряват, е необходимо да се предложи психологическа подкрепа. Ненкова подчертава, че фокусът често пада върху бебето. Но трябва да обърнем внимание на състоянието на майките.

Психологът подчертава, че информираността е ключова за предотвратяване на следродилната депресия. Родителите трябва да бъдат подготвени за реалностите на родителството. Това често включва безсънни нощи и изтощение. Подкрепата от партньора и семейството е важна за преодоляване на това състояние.

Лечението на по-тежките случаи на следродилна депресия често изисква намесата на психиатър и медикаментозна терапия, комбинирана с психотерапия. Този подход помага на жените да се свържат отново със своите вътрешни ресурси и да намерят смисъл в новата си роля. Ненкова подчертава, че е важно да се полагат грижи за психичното здраве на родилките, тъй като състоянието на майката оказва влияние върху детето.

Как да разберете дали се нуждаете от очила: 7 ключови симптома на проблеми със зрението

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments