Министър Димитров: Станциите за мониторинг на въздуха не могат да бъдат манипулирани

Екоорганизацията "За Земята" твърди, че МОСВ е укривало информация за компрометирана система

2
30
Предстои ремонт на улица Опълченска София
Улица "Опълченска" . Снимка: Скрийншот от "Google Streets View"

Качеството на атмосферния въздух в България, особено в София, се подобрява значително през годините. Тази позитивна тенденция е трайна и стабилна, заявява министърът на околната среда и водите Петър Димитров в интервю за bTV. Той посочва, че няма показатели, които да надхвърлят допустимите норми. Според Димитров, системата за мониторинг е свързана с Европейската агенция по околната среда и дава онлайн резултати, които всеки може да провери.

В същото време, екоорганизацията „За Земята“ твърди, че МОСВ е укривало информация за компрометирана система за измерване на въздуха в София, която не отчита правилно нивото на замърсяване. Тези твърдения се подкрепят и от германската екологична организация Deutsche Umwelthilfe. Димитров отрича тези обвинения, като подчертава, че станциите за мониторинг са калибрирани и не могат да се манипулират. Той обяснява, че станциите са поставени според доклад от работна група.

Димитров признава, че има две станции, които не са на правилни места поради невъзможност за тяхното преместване. Пунктът от Орлов мост е преместен в кв. „Младост“ заради строеж на метрото. Той не може да бъде върнат обратно, тъй като на мястото сега има паркинг. В началото на следващата година ще бъде сформирана работна група за намиране на ново място за мониторинг.

Относно безводието министърът отбелязва, че настоящата година е четвъртата поредна с намален отток на реките, като липсата на пролетен отток е била най-осезаема. Намалението е особено сериозно в Дунавския район, където оттокът е спаднал с 82%. Въпреки това, Димитров подчертава, че няма населено място, което да е на воден режим заради язовирите, управлявани от МОСВ.

Министърът добавя, че големите загуби на вода по водопреносната мрежа са основен проблем, не само климатичните промени. Според него, най-малки загуби има при „Софийска вода“ – под 50%. При Сливен и Перник загубите достигат 84-85%.

Българин източил 2,2 милиона паунда от социалната система на Великобритания

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Министър Димитров: Станциите за мониторинг на въздуха … […]

trackback

[…] Министър Димитров: Станциите за мониторинг на въздуха … […]