Експерти: Не правете компромис със зимните гуми

Потребителите забелязват, че цените на новите гуми са се повишили с около 20%

0
13
Зимни гуми
Зимни гуми. Снимка: Pixabay

Зимният сезон наближава, а с него и задължителната смяна на автомобилните гуми в България. Според закона, до 15 ноември всички автомобили трябва да имат гуми с минимална дълбочина на грайфера от 4 мм. Въпреки това, законът не изисква гумите да бъдат зимни, което често води до объркване сред шофьорите.

С приближаването на крайния срок, автосервизите и търговците на гуми отчитат увеличено търсене. Потребителите забелязват, че цените на новите гуми са се повишили с около 20%. Това поскъпване се дължи на инфлацията и нарастващото търсене преди зимата. Експертите съветват да не се пести от качествени гуми, защото те са ключов фактор за безопасността на пътя.

Специалисти подчертават, че смяната на летните гуми със зимни е наложителна, за да се намали рискът от инциденти през студените месеци. Зимните условия като ниски температури, сняг и лед изискват гуми с по-добро сцепление и стабилност.

Според собственик на автосервиз, гуми от съществено значение за управлението на автомобила не трябва да се пренебрегват. Летните гуми съдържат повече полиестер, подходящ за горещ асфалт, но през зимата губят ефективността си и могат да се превърнат в риск. За зимата е необходим повече каучук за по-добро сцепление.

Друг експерт добавя, че качествените и нови гуми са препоръчителни, а компромиси с тяхното състояние не трябва да се правят.

Министър Димитров: Станциите за мониторинг на въздуха не могат да бъдат манипулирани

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments