Израел нанесе удар по ливански крайбрежен град след евакуация на жителите

Убит е високопоставен служител, за когото се очакваше да бъде следващият лидер на бойната групировка

1
26
Военни самолети на Израел
Военни самолети на Израел. Снимка: Israeli Air Force, Facebook

Израелски военни самолети нанесоха удари по множество сгради в южния крайбрежен град Тир в Ливан, като издигнаха големи облаци черен дим вчера, а „Хизбула“ потвърди, че високопоставен служител, за когото се очакваше да бъде следващият лидер на бойната групировка, е бил убит при атаката, предаде „Associated Press“.

Държавната информационна агенция на Ливан съобщи, че при друг израелски удар в близкия град Мааракех са загинали трима души. Засега няма данни за жертви в Тир, където израелските военни сили са издали предупреждения за евакуация преди ударите. Междувременно „Хизбула“ изстреля още ракети към Израел, включително две, които задействаха сирените за въздушно нападение в Тел Авив, преди да бъдат прихванати. Облак дим е бил забелязан в небето от хотела, в който е бил отседнал държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на последното си посещение в региона, осъществено с надеждата да бъдат подновени преговорите за прекратяване на огъня.

Снощи израелската армия съобщи, че още четири снаряда са преминали от Ливан в Израел, като два от тях са били прихванати, а един е паднал на открито. Военните сили информираха още, че за момента няма данни за пострадали цивилни.

Представител на „Хизбула“ потвърди, че високопоставеният служител Хашем Сафиедин е загинал само ден след като Израел съобщи, че го е убил при удар, нанесен по-рано този месец в южните предградия на Бейрут. Очакваше се Сафиедин, влиятелен духовник в редиците на движението, да наследи властта от Хасан Насрала, един от основателите на групировката, който беше убит при израелски въздушен удар миналия месец. От „Хизбула“ показаха почит към паметта на Сафиедин, като заявиха, че той се е „присъединил към своя брат, най-благородния и скъп мъченик“ Насрала.

Бойната групировка започна да обстрелва Израел с ракети, снаряди и безпилотни летателни апарати, с което предизвика ответни въздушни удари, след като на 7 октомври 2023 г. нападението на „Хамас“ срещу Израел предизвика войната там. Миналия месец в Ливан избухна пълномащабна война, а израелските атаки причиниха смъртта на Насрала и голяма част от висшите му командири. В началото на октомври израелските сухопътни сили предприеха инвазия в Южен Ливан. Тир, столицата на провинцията, до голяма степен беше пощаден, но напоследък интензитетът на ударите в града и околностите му се засили. Древният град, разположен на около 80 км южно от Бейрут, е известен с красивите си плажове и пристанище, както и с внушителните римски руини и хиподрум – обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Той е сред най-големите градове в Ливан и е известен като оживен метрополис, популярен сред туристите.

Сградите, по които са били нанесени ударите вчера, са се намирали между няколко обекта на културното наследство, включително хиподрума и група крайбрежни обекти, свързани с древните финикийци и кръстоносците. Няколко часа преди ударите израелските военни сили издадоха предупреждения за евакуация на хората от десетки сгради в центъра на града. Предупреждението гласеше, че местните жители трябва да се преместят по най-бързия начин на десетки километри на север от река Авали.

Израелският военен говорител Авичай Адрае разкри чрез своя публикация социалната платформа X, че в района има обекти на „Хизбула“, като не сподели подробности или доказателства. Групировката „Хизбула“ действително има силно присъствие в града, а местните законодатели са членове на движението или негови съюзници. В Тир обаче живеят и голям брой цивилни граждани, които по никакъв начин не са свързани с групировката, включително значителна християнска общност.

Запрянов и посланик Копси обсъдиха модернизацията на армията и киберотбраната

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Израел нанесе удар по ливански крайбрежен град след ев… […]