Твърди се, че Северна Корея е изпратила войски в Русия

Има опасения, че това би могло да доведе до потенциална ескалация на почти 3-годишната война между двете нации

1
28
Северна Корея
Северна Корея. Снимка: Пиксабей

Американски и южнокорейски високопоставени служители разкриха вчера, че имат доказателства, че Северна Корея е изпратила свои войски в Русия в помощ на войната, която води срещу Украйна, предаде „Associated Press“. Те споделиха опасенията си, че това би могло да доведе до потенциална ескалация на почти 3-годишната война между двете нации.

Ако целта на севернокорейските военни сили е да се бият рамо до рамо с Русия срещу Украйна, това ще бъде първият случай, в който трета страна се намесва пряко във войната. Както е известно, до момента редица други държави са предоставяли военна помощ и на двете страни в конфликта, включително оръжия и обучение. Има данни, че Иран е доставял на Русия безпилотни самолети, а западните държави са предоставили на Украйна модерни оръжия, както и щедра финансова и хуманитарна помощ.

Началникът на разузнавателната служба на Южна Корея заяви, че 3000 севернокорейски военнослужещи се обучават активно да използват специализирано оборудване, включително дронове, преди да бъдат изпратени да се бият в Украйна. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин коментира пред репортери, че са налице доказателства, че има севернокорейски военнослужещи, които са пристигнали в Русия.

„Какво точно правят те, остава да видим,“, сподели Остин.

 Нито Остин, нито началникът на южнокорейската Национална разузнавателна служба Чо Тае-Йонг предоставиха подробности за това откъде знаят за севернокорейските войски, които възнамеряват да подкрепят руските сили. Това породи много въпроси относно потенциалните последици от севернокорейската намеса в тази война.

Какво се знае за севернокорейските войски?

Севернокорейските военни сили са пристигнали в руската Курска област още вчера, за да помогнат на руските войски да отблъснат инвазията на Украйна по границата, по думи на ръководителят на Дирекцията за военно разузнаване на Украйна Кирило Буданов.

Украинският президент Володимир Зеленски също сподели пред репортери в понеделник, че севернокорейски офицери и технически персонал са били забелязани в някои от окупираните от Русия територии. Той не уточни кога точно се е случило това.

„Вярвам, че те първо са изпратили само офицери, за да оценят ситуацията, преди да изпратят войски,“, обясни Зеленски. Той предупреди, че участието на трета страна в конфликта може да доведе до ескалация на напрежението и прерастване в световна война. Остин също потвърди, че това ще бъде „много, много сериозен проблем“, ако Пхенян наистина се присъедини към войната на страната на Русия.

Защо Русия се нуждае от Северна Корея?

Северна Корея и Русия, и двете в остри конфронтации със Запада, задълбочиха военното си сътрудничество през последните две години. През юни те подписаха споразумение за отбрана, изискващо от двете страни да предоставят военна помощ, ако другата бъде нападната.

Според политически анализатори изпращането на севернокорейски войски в Русия би било знак, че войната не върви така, както планираше Русия.

„Мисля, че Украйна изтощава интензивно руската армия. Не бихте имали нужда от хиляди войници от Северна Корея, ако войната върви добре. Нямаше да се нуждаете от тях,“, изтъкна Джъстин Кръмп, бивш британски танков командир, който понастоящем ръководи стратегическата консултантска компания „Sibylline“.

Твърди се, че Северна Корея вече е изпратила над 13 000 контейнера с артилерийски оръжия, ракети и други конвенционални оръжия на Русия от август 2023 г. досега, за да попълни намаляващите ѝ запаси от оръжия. По думи на украински служители в областта на отбраната тези оръжия се използват активно срещу украински цели.

Запрянов и посланик Копси обсъдиха модернизацията на армията и киберотбраната

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Твърди се, че Северна Корея е изпратила войски в Русия […]