Държавата инвестира 30 милиона лева в изграждането на стадион „Варна“

Министерски съвет одобри придобиването на акции от "Спортен комплекс Варна" АД за изграждане на стадион с капацитет от 22 000 места

0
190
Стадион Варна
Стадион Варна. Снимка: Красимир Савов

Министерски съвет взе решение да подкрепи изграждането на новия стадион „Варна“ чрез придобиването на акции на стойност 30 000 000 лева от „Спортен комплекс Варна“ АД. Държавата ще придобие 30 000 нови обикновени акции с номинална и емисионна стойност от по 1000 лева всяка, което ще осигури финансова подкрепа за завършването на проекта.

Инвестицията е част от усилията за защита на обществения интерес и за осигуряване на модерна спортна инфраструктура, която да отговаря на високите изисквания за международни спортни събития. По този начин държавата гарантира успешното завършване на проекта, който включва не само стадион, но и допълнителни спортни съоръжения.

Характеристики на проекта

Новият стадион във Варна ще бъде построен според стандартите на ФИФА и ще разполага с 22 000 седящи места, което го прави подходящ за провеждането на международни спортни събития. Освен основния стадион, проектът предвижда изграждането на допълнителни съоръжения и инфраструктура, която ще допълни спортния комплекс. Общата разгърната площ на комплекса ще бъде 51 550 кв. метра, от които 23 130 кв. метра ще бъдат предназначени за паркинг с капацитет от 716 паркоместа.

Финансиране и бюджетни промени

За да се реализира тази инвестиция, правителството одобри промени по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2024 г. С това решение държавата се ангажира да осигури необходимите средства за завършването на стадиона и за изграждането на спортен комплекс от световно ниво, който ще отговаря на най-високите международни изисквания.

Значимост на проекта

Стадионът и спортният комплекс ще представляват важна част от инфраструктурата на град Варна и ще допринесат за развитието на спорта в България. Проектът е ключов за региона и има потенциал да привлече международни събития, които ще стимулират местната икономика и ще осигурят допълнителни възможности за спортно и културно развитие.

С тази инвестиция държавата демонстрира ангажираност към развитието на спортната инфраструктура и подкрепа за проекти, които имат дългосрочен ефект върху обществото и икономиката.

Стартира XIII кръг в Първа лига с двубоя между Спартак /Варна/ и Локомотив /Пловдив/

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments