Турция нанесе удари по кюрдски обекти след нападение, което убити петима души

Обектите са свързани с кюрдската войнствена групировка ПКК

0
29
Полиция в Турция
Полиция в Турция. Снимка: Искра.бг

Турското правителство съобщи, че в сряда вечерта военните му са нанесли удари по обекти в Ирак и Сирия, свързани с кюрдската войнствена групировка ПКК, след като я обвиниха за нападение край Анкара, при което загинаха най-малко петима души, предава „BBC“.

Различни видеозаписи от нападението по-рано в сряда показват поне двама души, които стрелят с оръжие около входа на предприятието Turkish Aerospace Industries (TAI), което се намира на около 40 км извън столицата. Нито една групировка не е поела отговорност за нападението, при което бяха ранени 22 души.

„Общо 32 цели, принадлежащи на терористите, бяха успешно унищожени при ответната атака“, се казва в изявление на турското министерство на отбраната.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган нарече нападението срещу ТАИ „отвратително“ в публикация в платформата Х. Министърът на вътрешните работи на страната Али Йерликая заяви, че двама нападатели – жена и мъж, са били „неутрализирани“, като добави, че в нападението най-вероятно е участвала ПКК.

Кюрдската работническа партия (ПКК) е забранена като терористична организация в Турция, САЩ и Обединеното кралство и от 80-те години на миналия век се бори срещу турската държава за по-големи права на значителното кюрдско малцинство в страната.

Информационната агенция „Ройтерс“ съобщава, позовавайки се на представители на турското разузнаване, че сред целите на въздушните удари са били военни съоръжения, складове за боеприпаси и енергийна инфраструктура.

Водените от кюрдите Сирийски демократични сили заявиха в четвъртък сутринта, че след това Турция е предприела „нова вълна“ от нападения, включително срещу „граждански събрания“, при които са загинали 12 души. По-рано турското министерство на отбраната заяви, че „са взети всички видове предпазни мерки, за да се предотврати нанасянето на вреда на невинни цивилни граждани, приятелски елементи, исторически и културни ценности и околната среда“.

Вицепрезидентът на Турция Джевдет Йълмаз заяви, че четири от жертвите на нападението край Анкара са били служители на ТАИ, а петият е бил шофьор на такси.

Жертвите бяха назовани от турската държавна информационна агенция като Ченгиз Кошкун, служител по контрола на качеството, Захиде Гючлю, машинен инженер, охранителят Атакан Сахин Ердоган, друг служител на име Хюсеин Канбаз и Мурат Арслан, шофьор на такси. Местните медии по-рано съобщиха, че нападателите са убили таксиметровия шофьор, преди да вземат автомобила му, за да извършат нападението.

Взривът е станал по време на смяната на работната смяна и служителите е трябвало да бъдат насочени към убежища, казват те. Йерликая потвърди също, че сред 22-мата ранени при нападението са седем членове на силите за специални операции.

Министър-председателят на Обединеното кралство сър Киър Стармър коментира, че е „ужасен“ от нападението в Анкара. В публикация в X той написа:

„Стоим рамо до рамо с Турция като съюзник в НАТО и близък приятел.“

Президентът Ердоган – който е в Русия за срещата на върха на БРИКС – осъди това, което нарече „гнусна терористична атака“, по време на среща с руския президент Владимир Путин, в забележки, излъчени на живо по телевизията. По-късно той публикува пространно изявление на Х, в което казва, че силите за сигурност са действали бързо, за да неутрализират заплахата, като добави:

„Нито една терористична организация, нито една зла насоченост, насочена към нашата сигурност, няма да успее да постигне целите си.“

Турските власти наложиха медийно затъмнение за подробностите от нападението, а потребителите в големи райони на страната съобщиха, че не могат да използват сайтове за социални медии като YouTube, Instagram, Facebook и X.

Председателят на Върховния съвет на радиото и телевизията на Турция Ебубекир Сахин предупреди, че всички изображения, свързани с инцидента, трябва да бъдат премахнати от социалните медии, и призова потребителите да не споделят изображения, които „ще послужат за целите на тероризма“.

TAI е ключов играч в турската аерокосмическа индустрия, който проектира, разработва и произвежда различни самолети за търговска и военна употреба. Тя е компанията, определена от член на НАТО за лицензиран производител на проектираните от САЩ изтребители F-16. TAI играе роля и в модернизирането на по-стари самолети за използване от турската армия. Двамата основни собственици на фирмата са турските въоръжени сили и гражданското звено на турското правителство, натоварено с подобряването на отбранителните способности на страната и управлението на военните поръчки.

Взривът е станал по време на голямо търговско изложение за отбранителната и аерокосмическата промишленост, което се провеждаше тази седмица в Истанбул.

МВнР: Няма данни за пострадали българи при атентата в Анкара

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments