Цените на много храни у нас надхвърлят средните в Европа

Хранителни стоки като яйца, брашно и сирене вече са по-евтини на места в ЕС

1
71
Пазаруване
Пазаруване. Снимка: Freepik.com

Цените на храните у нас продължават да растат и надхвърлят средните за Европейския съюз, сочат данни на КНСБ. Хранителни стоки като яйца, брашно и сирене вече са по-скъпи в България, отколкото в някои държави от ЕС.

Например, 10 яйца у нас струват близо 3 евро, докато в Испания са 2,40 евро, а във Франция – 1,65 евро. Цената на брашното у нас е 92 цента, докато в Испания и Франция е около 70 цента. Краве сирене в България струва 9,04 евро на килограм, почти колкото във Франция, но в Испания е значително по-евтино – 6,70 евро.

Разликата в минималната заплата между България и средните нива за ЕС остава значителна. Според КНСБ, за три-членно семейство е необходим месечен доход от поне 2616 лева, за да покрие основните си нужди.

Въпреки че инфлацията у нас се успокоява, цените на много храни се изравняват със средните за ЕС, а някои ги надхвърлят. Продукти като мляко, краве сирене, краставици и яйца продължават да са сред най-скъпите в евро.

Олио, боб, ориз и масло също ни нареждат сред страните с най-високи цени в Европейския съюз, допълва Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Твърди се, че Северна Корея е изпратила войски в Русия

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments