В Северна България бесни на новото разписание на БДЖ

1
127
Пътуване с влак
Пътуване с влак. Снимка: Искра.бг

Масово недоволство в Северна България предизвика новото разписание на БДЖ, което влиза в сила от средата на декември, съобщи „NOVA“. Проектът предвижда спиране на влакове с ниска рентабилност, включително такива със социална функция. Областни центрове излязоха с декларации и подписки против тези промени.

Обсъждането на разписанието с областни управители и кметове от Северна България започна с фалстарт в Горна Оряховица. Влакът, с който пътуваха експертите на БДЖ, се повреди на гара „Роман“.

Най-засегнати от новото разписание ще бъдат жителите по линията Добрич – Кардам, където влаковете ще спрат след седмица. Общинският съвет на Генерал Тошево прие декларация срещу спирането на влака, като подчертаха, че това е единствената пряка връзка с Варна.

Линията Левски – Троян също ще бъде засегната, като от 1 ноември влаковете ще бъдат намалени с 50%. Кметът на Троян, Донка Михайлова, критикува железниците за нарушаване на закона при първото намаляване, без консултации с общината.

Влакът „Синият Дунав“, свързващ Русе и София, е трябвало да се движи експериментално до 15 декември. Въпреки това, от БДЖ обявиха, че планират спирането му още на 1 ноември. Областният управител на Русе, Драгомир Драганов, изрази изненада от това решение и подчерта, че пътникопотокът се е увеличил значително.

От БДЖ в писмена позиция до „NOVA“ заявиха, че новото разписание ще оптимизира влаковете в най-натоварените отсечки, докато влакове с минимална използваемост ще бъдат намалени или спрени. Окончателният вариант на разписанието все още не е готов и предстоят дискусии и анализи.

Цените на много храни у нас надхвърлят средните в Европа

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] В Северна България бесни на новото разписание на БДЖ […]