Над 15 000 полицаи ще следят за реда в изборния ден

Днес полицейските действия се провеждат на територията на област Бургас

0
14
Полиция, спецакция
Полиция. Снимка: Искра.бг

Продължава провеждането на националната специализирана операция за предотвратяване на престъпления, свързани с изборното законодателство. В тези координирани действия участват служители на криминална, икономическа и пътна полиция, подпомагани от сили на Главна дирекция „Жандармерия и СОБТ“.

Директорът на Дирекция „Пресцентър и стратегически комуникации“, д-р Митко Димитров, представи резултатите от полицейските действия. До момента в структурите на МВР са получени 512 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.

От тези сигнали, 408 са свързани с купуване на гласове за политически партии или коалиции, 21 са за неправомерна агитация, а 13 – за унищожаване на имущество. Подадени са и три сигнала за опит за корпоративен вот, както и 67 за други изборни нарушения. В резултат са образувани 110 досъдебни производства, задържани са 51 души и са съставени 1450 предупредителни протоколи по Закона за МВР.

Днес полицейските действия се провеждат на територията на област Бургас. Контролират се рискови места, за които има информация за възможни изборни нарушения, и се проверяват лица от криминалния контингент. До момента са задържани трима души за нарушаване на изборното законодателство. Образувани са три досъдебни производства. Още четирима са задържани за притежание и разпространение на наркотични вещества.

В охраната на изборните секции в страната са ангажирани над 15 000 служители на МВР. За охрана на обществения ред на територията на СДВР и областните дирекции са включени допълнително 453 служители от ГДЖСОБТ.

Митко Димитров подчерта, че има постоянна комуникация с ЦИК и компетентните институции относно изборния процес. От звената за български документи за самоличност към СДВР и областните дирекции са издадени 843 удостоверения, с които гражданите ще могат да гласуват в изборния ден.

В Бургас разкриха схема за продажба на наркотици чрез сканиране на QR код

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments