Очакванията на част от производителите са, че виното ще поскъпне. Причините са свързани с продължителните жеги през лятото и намалената реколта.
Изпълнителният директор на Агенцията по лозята и виното инж. Красимир Коев сподели пред „Bulgaria ON AIR“ , че сушата и липсата на напояване са довели до по-малко количество грозде, което увеличава разходите. Той добави, че заплатите на работниците също се повишават, което се отразява на цената на продукта. Въпреки това, остава въпросът дали пазарът ще може да приеме тези по-високи цени, тъй като има значителни количества непродадено вино.
Коев уточни, че българските количества вино от по-стари реколти не са големи, но са достатъчни за задоволяване на пазарните потребности.
Има недостиг на бяло вино, но има достатъчно червено. Според инж. Коев, през лятото, когато бялото вино е най-търсено, то често свършва, което налага компенсиране с внос, за да не се изтърве сезона. В същото време има достатъчно запаси от червено вино, което елиминира нуждата от внос.
България произвежда вино на световно ниво. Коев подчерта, че по отношение на качеството българското вино има високи показатели. Технолозите и оборудването на винопроизводителите са на световно ниво, а български технолози управляват известни винопроизводствени предприятия в Италия и Франция. Той добави, че българските винопроизводители се конкурират не само на европейския пазар, но и на световния.
1370 обвиняеми и подсъдими ще могат да гласуват в 26 изборни секции в арестите и затворите
[…] След сушата: Бялото вино е малко, а от червеното има зап… […]