Банди в Хаити удариха хеликоптер на ООН във въздуха

Според източник от ООН, който не е упълномощен да потвърди инцидента, никой не е пострадал

0
9
Порт-о-Пренс. Хаити.
Порт-о-Пренс. Хаити. Снимка: Пиксабей

Банди откриха огън и удариха хеликоптер на ООН в четвъртък, принуждавайки го да се приземи в Порт-о-Пренс, което е последното нападение в столицата на Хаити, където насилието отново се разраства, съобщава „Асошиейтед прес“.

Според източник от ООН, който не е упълномощен да потвърди инцидента, никой не е пострадал, тъй като няколко изстрела са попаднали в хеликоптера, който е превозвал трима членове на екипажа и 15 пътници. Хеликоптерът, който е излетял от Порт-о-Пренс преди да бъде нападнат, се е приземил благополучно, сподели източникът.

Нападението се случва пет месеца след като главното международно летище на Хаити отново отвори врати след координирани бандитски нападения, които го принудиха да затвори за близо три месеца.

Насилието се разпространи в близките райони, включително в Аркахайе, където тази седмица около 50 предполагаеми членове на банди загинаха след нападение в крайбрежния град, разположен северозападно от столицата. Сред загиналите са най-малко дузина въоръжени лица, които се удавили, след като лодката им се преобърнала, съобщи правителствен служител в четвъртък.

Повечето от тях са били убити от полицията, но в сряда група въоръжени лица са се удавили, след като лодката им се е ударила в рифа, докато са превозвали боеприпаси за бандите, атакуващи град Аркахайе, заяви Вилнер Рене от Агенцията за гражданска защита на Хаити. Той съобщи пред радио „Караибес“, че нападението е започнало в понеделник, когато въоръжени лица са подпалили къщи и автомобили в Аркахайе. Той обясни:

„Когато боеприпасите на бандите свършили, те се скрили в близките райони и били открити от жителите и полицията.“

Нападението все още продължава и Рене предупреди, че служителите на място спешно се нуждаят от подкрепление от войници и специални полицейски части.

За нападението е обвинена коалиция от банди, наречена Viv Ansanm, която през последните дни също е нападала общности в Порт-о-Пренс. Според доклад, публикуван в четвъртък от Международната организация по миграция към ООН, тези нападения са довели до разселването на повече от 10 000 души в столицата само за една седмица. Повече от половината от хората, останали без дом, са се натъпкали в 14 импровизирани приюта, включително училища. Останалите са временно настанени при роднини.

Рязкото нарастване на насилието от страна на бандите идва само няколко месеца след началото на подкрепяната от ООН мисия, ръководена от кенийската полиция, чиято цел е да потуши рязкото нарастване на насилието от страна на бандите, които контролират над 80 % от Порт-о-Пренс. Повече от 700 000 души останаха без дом, а хиляди бяха убити.

Правителството на САЩ и високопоставени хаитянски представители предупредиха, че ръководената от Кения мисия не разполага с достатъчно персонал и финансиране и поискаха тя да бъде заменена с мироопазваща мисия на ООН.

Индия евакуира стотици хиляди хора и затваря училища заради приближаването на тропическа буря

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments