Адвокати излязоха на протест срещу ВСС и Сарафов

Обръщението е прието от Софийския адвокатски съвет и подкрепено от останалите колегии

0
43
Съдебна палата
Съдебна палата. Снимка: Искра.бг

Адвокати протестираха пред Съдебната палата в София срещу процедурата за избор на главен прокурор, организирана от Висшия съдебен съвет, която според тях е нелегитимна, пише в. „Сега“. Подобни демонстрации имаше и пред други съдебни палати в страната. Протестът съвпада с Деня на европейския адвокат, чийто мото тази година е „Независими адвокати – по-силни демокрации“.

Единственият кандидат за поста главен прокурор е Борислав Сарафов, който изпълнява длъжността от над година след уволнението на Иван Гешев. Миналата седмица всички адвокатски колегии в страната призоваха Сарафов да се оттегли от процедурата, която според тях е предрешена и лишена от легитимност и може да разруши авторитета на прокуратурата и на съдебната система.

Обръщението е прието от Софийския адвокатски съвет и подкрепено от останалите колегии. Пловдивската колегия първа се противопоставя на избора. Съюзът на съдиите също излезе с позиция против, докато Камарата на следователите смята, че няма пречки ВСС да проведе избора и че Сарафов е подходящ кандидат.

Адвокатите напомнят, че въпреки призивите на обществото и професионалните организации за спиране на процедурата, ВСС е номинирал Сарафов. Според тях, издигането на кандидатура без професионален авторитет и обществено доверие създава усещане за предрешен избор. Те посочват примера с избора и освобождаването на последния главен прокурор като показателен за негативните последици, които произтичат от липсата на прозрачност и публичност в такива процедури.

Адвокатите изразяват съмнение към избора, като подчертават, че независимостта на ВСС е под въпрос, особено предвид факта, че съветът е с изтекъл мандат.

Предприемач: Качеството на строителството преди 1989 година е много по-ниско от сегашното

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments