Северна Македония и България ще предлагат обща туристическа пътека

Това стана ясно по време на пресконференция, в която участваха председателят на Туристическата камара към Лигата на стопански камари и посланикът на България в Северна Македония

0
105
Свети Йоан Богослов Канео
Свети Йоан Богослов Канео. Снимка: Pixabay

Представители на туристическия бранш в Северна Македония и България ще работят по съвместен „Общ туристически път“, който се очаква да увеличи броя на туристите от трети страни към тези две страни. Това стана ясно по време на пресконференция, в която участваха председателят на Туристическата камара към Лигата на стопански камари /ЛОИ/ Аркан Керим и посланикът на Република България в Северна Македония Иван Велков Петков през изминалата седмица, предава „Телеграф Македония“.

Един от приоритетите на това сътрудничество е да се изравнят туристите от България и Северна Македония, защото според статистическите данни през 2023 г. 470 000 граждани на Северна Македония са посетили България, докато само 52 748 българи са отишли в Македония.

„Потенциалът за сътрудничество в областта на туризма е много голям, но пречката е инфраструктурата. От Скопие до София се стига за най-малко 4 часа, включително чакането на границата. Това трябва да се реши. Охрид си остава дестинация номер едно за българските гости заради красотите на езерото и над 300-те църкви“, коментира Петков.

Председателят на Македонската туристическо-хотелиерска камара Аркан Керим каза, че малкият брой туристи, идващи от България, е в резултат на бързото развитие на туристическите капацитети в самата България, като тези в Банско и Боровец, където услугата е на по-високо ниво, по-високи от тези в Гърция.

„Искаме колкото се може повече туристи от Македония да посещават България и обратно, колкото се може повече български туристи да идват при нас. Трябва да има реципрочност в този сегмент. Имаме достатъчно бази, но имаме и възможност да изградим нови, ако необходимо“, заяви Керим.

България, която отбеляза около 6 милиона туристи миналата година, очаква много повече тази година, тъй като Египет и Турция заради терористичните атаки почти не фигурират в чуждестранните оферти.

Габриела Руменова: Настаняването в хижа и планинският туризъм имат своите специфики

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments