Следене на средната скорост по пътищата: Кога ще заработи новата тол система?

Новата система на тол управлението в България е готова за следене на средната скорост

0
189
Тол система
Тол система. Снимка: МРРБ

Националното тол управление обяви, че системата вече има техническа възможност да следи средната скорост на автомобилите по определени участъци на пътната мрежа, като това е част от мерките за подобряване на пътната безопасност. Това обаче не означава, че системата вече е активна за реално следене. За да заработи, ще са необходими промени в законодателството и последващи тестове.

Стряскащи данни от тестовете на Северната скоростна тангента

По време на последния тест на системата на Северната скоростна тангента в София на 23 октомври, бяха събрани данни, които показват значителен брой нарушения на скоростта. От 642 автомобила, които са се движили със скорост до 120 км/ч, под ограничението, 2707 автомобила са превишили скоростта до 140 км/ч, а 494 превишават 140 км/ч. Системата дори засече автомобил, който се е движил с 203 км/ч средна скорост по тангентата.

Как работи системата за следене на средна скорост?

Румен Мутафчиев, директор на Националното тол управление, обясни, че системата работи чрез разпознаване на регистрационните номера на автомобила в две точки на маршрута. На база на изчисленото време за преминаване между двете точки може да бъде установена средната скорост. Всички 295 контролни точки в страната ще имат възможност да извършват измерванията след финализиране на системата.

Пътят към пълната активизация на системата

Христина Соколова от Българския институт по метрология заяви, че технологичните изисквания се очаква да бъдат завършени към края на 2024 г.. След това обаче ще са необходими още поне 3 месеца тестове и административни процедури за финално одобрение на системата. Необходима е и промяна в Закона за движение по пътищата, за да може Тол управлението законно да санкционира нарушителите, установени чрез следене на средната скорост.

Очаквана дата за активиране на системата

Ако всички процедури по одобрение и законови промени преминат успешно, системата за следене на средната скорост ще може да заработи най-рано през февруари 2025 г. До тогава, установените нарушения ще бъдат само статистика и няма да водят до санкции.

Тол камерите вече ще следят за валидна застраховка „Гражданска отговорност“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments