Напредък по пътя към еврозоната: Людмила Петкова с ключови срещи с МВФ и Световната банка

Министърът на финансите обсъди с ръководителите на МВФ и Световната банка стратегическите фискални планове на страната

0
48
Людмила Петкова, Кристалина Георгиева и Димитър Радев
Людмила Петкова, Кристалина Георгиева и Димитър Радев. Снимка: МФ

Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова, управителят на Българската народна банка /БНБ/ Димитър Радев и управляващият директор на Международния валутен фонд /МВФ/ Кристалина Георгиева проведоха работна среща във Вашингтон, за да обсъдят напредъка на България към присъединяване в еврозоната. Разговорът се състоя в рамките на редовните Годишни срещи на Съветите на управителите на Групата на Световната банка и на МВФ, които се провеждат между 21 и 26 октомври 2024 г. в САЩ.

Според прогнозите на Министерството на финансите България може да изпълни последния необходим критерий за присъединяване към еврозоната, свързан с ценовата стабилност, в края на ноември или най-късно през декември. Вицепремиерът Петкова подчерта, че при изпълнение на критериите българските власти ще бъдат готови в двуседмичен срок да поискат извънредни доклади за конвергенция от Европейската комисия и Европейската централна банка.

В допълнение към дискусиите за еврозоната министър Петкова проведе поредица от важни срещи с ръководството на МВФ и Световната банка. Тя поздрави новоизбраните Йерун Клик, изпълнителен директор, и Марникс ван Рей, заместник-изпълнителен директор на Нидерландско-белгийската група към МВФ, и изрази удовлетворение от успешното сътрудничество с предшествениците им Пол Хилберс и Люк Дресе.

В разговора си с директора на Европейския департамент в МВФ Алфред Камер, вицепремиерът Петкова изрази подкрепата на България за инициативите на МВФ за подпомагане на страните с ниски доходи и уязвими членове, което подчертава ангажимента на страната към международната солидарност.

Сред основните акценти бе и срещата с Жан-Франсоа Дофен, ръководител на мисията на МВФ за България. Те обсъдиха напредъка по подготовката на Националния средносрочен фискално-структурен план, който ще определя приоритетите на фискалната и икономическата политика на страната за следващите четири години.

По време на срещата с вицепрезидента на Световната банка Антонела Басани, вицепремиерът Петкова изрази висока оценка за дългосрочното партньорство със Световната банка. Петкова отбеляза, че новоодобрената рамка за партньорство за периода 2025-2029 г. е стабилна основа за бъдещи съвместни проекти и продуктивно сътрудничество.

В разговорите си с изпълнителния директор на Нидерландската група в Световната банка Юджийн Рюгенат, Петкова акцентира върху усилията на многостранните банки за развитие да осигурят достъпно финансиране, което подпомага икономическото възстановяване и постигането на целите за устойчиво развитие в условия на глобални предизвикателства.

Посещението на вицепремиера Петкова във Вашингтон затвърди ангажимента на България към стабилно финансово развитие и разширяване на международното сътрудничество за икономически и социален напредък.

Най-важното през изминалата седмица – ръст на МРЗ от 1 януари и посещение на директора на НАСА у нас

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments