Иран обяви право на отговор след израелски удар, позовавайки се на Устава на ООН

Министерството на външните работи на Иран осъжда израелската атака като нарушение на международното право

0
36
Флага на Иран.
Флага на Иран. Снимка: Пиксабей

Ислямска република Иран заяви, че ще отговори на израелския удар по нейна територия, като подчертава, че действията й са обосновани според международното право и Устава на ООН. Това обяви Министерството на външните работи на Иран в официално изявление, предадено от „ТАСС“.

Министерството категорично осъжда агресивните действия на Израел срещу ирански военни обекти, определяйки ги като явно нарушение на международното право и Устава на ООН. Според иранската позиция ударът на Израел противоречи на принципите за въздържане от заплаха или употреба на сила, което застрашава териториалната цялост и политическата независимост на Иран.

Правото на законна отбрана

Съгласно член 51 от Устава на ООН, Иран има „присъщо право на законна отбрана срещу актове на чуждестранна агресия“. Министерството на външните работи отбелязва, че това право е основен принцип на международното право, който Иран е готов да упражни в защита на своята териториална цялост.

Западна подкрепа и нестабилност в региона

В изявлението се подчертава и негативната роля на САЩ и западните съюзници в региона, като според Иран тяхната подкрепа за „престъпните действия“ на Израел е ключова причина за нестабилността в Близкия изток.

Тази позиция на Иран отразява готовността му да защитава своите интереси и се разглежда като категорично предупреждение към международната общност и Израел.

Как да преодолеем сезонната депресия само с 5 лесни стъпки

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments