ЦИК реагира на заплахи, агитация в социалните мрежи и смени на членове в СИК

ЦИК реагира на сигнали за неправомерна агитация

0
49
Телефон
Илюстративна снимка. Снимка: Freepik.com

Централната избирателна комисия /ЦИК/ реагира на няколко сигнала за неправомерна политическа агитация в социалните мрежи, включително и за участие на деца в предизборни прояви през последните дни. Сигналите обаче остават без разглеждане, тъй като социалните мрежи не подлежат на контрол от Комисията. Въпреки това, ЦИК отправи призив да не се използват социалните мрежи за агитация в деня за размисъл и в изборния ден.

Друг сигнал е пренасочен към ОДМВР-Кърджали заради отправени заплахи.

Спиране на смени в СИК по искане на партии

ЦИК издаде разпореждане за преустановяване на смени на членове на секционни избирателни комисии /СИК/ в последния момент, по искане на партии. Председателят на ЦИК, Камелия Нейкова, заяви, че масовите промени в състава на комисиите точно преди изборния ден могат да доведат до затруднения при организиране на изборните помещения и раздаване на изборните материали.

Решението на ЦИК е обосновано с член 93 от Изборния кодекс, според който СИК изпълняват своите правомощия от деня на назначаването им до предаването на изборните книжа на Районната избирателна комисия. Членовете на СИК са длъжностни лица и имат задължението да следват правилата на изборния процес.

Кореспонденти от различни части на страната съобщават за продължаващи смени в секционни комисии, което предизвиква притеснения сред избирателните органи. Председателят на Районната избирателна комисия в Благоевград, Мартин Бусеров, алармира, че тези смени компрометират организацията на вота и сподели конкретни примери за подобни ситуации.

ЦИК се стреми да осигури нормално протичане на утрешния вот и апелира към всички участници да спазват забраните за агитация и да се въздържат от използване на социалните мрежи за политическа пропаганда в деня на изборите.

26 октомври: Ден на размисъл преди изборите – ограничения и правила

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments