Премахват платеното паркиране в Пловдив?

Паркирането срещу заплащане и пазенето на паркоместа със скоби пред жилищните блокове в Пловдив може да отпадне през 2025 г.

0
248
Паркинг в Пловдив
Паркинг в Пловдив. Снимка: Община Пловдив, Архив

Паркирането срещу заплащане и пазенето на паркоместа със скоби пред жилищните блокове в Пловдив може да отпадне през 2025 г. Според районните кметове таксата е несправедлива и неефективно решение за справяне с проблема с липсата на паркоместа в града, предава Агенция „Фокус“.

Платеното паркиране беше въведено през 2017 година чрез изменения в Наредбата за реда и условията за издаване на разрешение за ползване на място общинска собственост на територията на община Пловдив. Това стана, след като гаражите бяха премахнати, с мотив, че ще има място за повече автомобили и вместо място за две клетки, ще могат да паркират 3 коли. Обещано беше да се облагородят междублоковите пространства, а срещу това кметствата трябваше да получават приходи.

В Наредбата е посочено, че обособените места се дават срещу 5-годишен наем. След изтичането му мястото се обявява за свободно и ако има един кандидат се подписа споразумение с него, а ако са повече се организира публичен търг.

Въпреки добрите намерения се създаде хаос – от една страна местната администрация не може да осигури повече места за всички, които имат право, а от друга – запазените със скоба и платени места често били празни и не можели да се използват от друг. Същевременно малките квартални улички били задръстени от автомобили.

Риба пред избори: Много хора предпочетоха да отидат на риболов пред правото си на глас

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments