За 10-и път гласуваме с машини и отново проблеми: Недоволство и преминаване към хартия в много секции

Дефекти с машините за гласуване предизвикаха преминаване на хартия в редица секции в страната

0
39
Гласуване
Гласуване. Снимка: Искра.бг

Изборният ден в България отново започна с проблеми с машините за гласуване – за десети път българите гласуват машинно, а устройствата отново създават затруднения. В много секции в страната се наложи преминаване към хартиени бюлетини, тъй като машините показваха различни дефекти. Това предизвика недоволство сред някои избиратели, а други се отказаха да гласуват.

Основният проблем с устройствата е, че след гласуване не отпечатват разписка, която избирателите да поставят в урната. Според секционните избирателни комисии, основната причина е промяната в хартията – тя е нова и с различна защита, предоставена от печатницата на БНБ. ЦИК от своя страна посочва и други причини, като софтуерни проблеми, смарт карти и неверен час и дата на устройствата. Само в Бургас от сутринта осем секции преминаха на хартия поради проблеми с машините.

В почти всички секции в бургаския квартал „Сарафово“ също имаше затруднения с машините за гласуване, като в някои от тях преминаването към хартия създаде допълнително напрежение сред гласоподавателите.

В Благоевградско са постъпили над 45 сигнала за неизправни устройства, като над 10 секции вече са преминали на хартиени бюлетини. Председателят на СИК в Логодаж Йорданка Будинова сподели, че проблемът е възникнал още при първия избирател, като машината отказва да пусне хартиен отрязък въпреки няколко опита за рестарт.

В 25-а секция в Ямбол направиха 17 опита за гласуване с машина, но тя непрекъснато отказваше да работи. „След рестарт и технически проверки машината започва да работи, но после отново забива“, обясни Георги Георгиев, председател на секцията.

Дори вицепрезидентът Илияна Йотова се сблъска с технически проблем, като се наложи закъснение на гласуването ѝ поради дефектен принтер. Тя обаче заяви, че вярва в машинното гласуване и го подкрепя въпреки проблемите.

Росица Матева, говорител на ЦИК, съобщи, че освен проблеми с хартията, машините в някои случаи имат и софтуерни затруднения, включително неизправен сензорен екран и дефектни смарт карти. В Кърджали част от машините са били с неправилно настроен час и дата, несъответстващи на зимното часово време.

Някои от дефектиралите машини не могат да бъдат заменени, тъй като няма резервни устройства. Прехвърлянето на избиратели към друга секция с работеща машина също не беше възможно.

28 октомври е обявен за неучебен ден в някои училища

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments